contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Batoane Din Cereale Cu Merișoare și Nuci

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

De multă vreme îmi doresc să gust un baton de cereale făcut în casă, fără adaosuri de arome sau conservanți, în care să se simtă cu adevărat gustul fiecărui ingredient. Am găsit mai multe rețete din care am luat câte puțin, am mai modificat ici-colo câte ceva și am reușit să obțin ceea ce am vrut. A ieșit un desert energizant, în care aroma nucilor puțin prăjite s-a simțit din plin, iar gustul ușor acrișor al merișoarelor au echilibrat bine dulcele mierii și al zahărului brun.
 
Ingrediente:
 
250 g cereale amestecate: ovăz, orz, grâu, secară
50 g merișoare
50 g stafide
100 g nuci
175 g zahăr brun
60 ml miere
175 g unt
1 linguriță de scorțișoară (sau după gust)

Prima dată am topit într-o cratiță untul, zahărul și mierea. Trebuie să vă spun că trebuie folosit neapărat zahăr brun (nerafinat), pentru că zahărul alb este foarte concentrat, iar batoanele vor ieși foarte, foarte dulci.
 


Între timp, am amestecat într-un castron cerealele cu nucile și fructele uscate.


Când zahărul și untul s-au topit, am turnat sosul peste ingredientele uscate și le-am amestecat bine.

Am adăugat și scorțișoara și am amestecat din nou.

Am turnat compoziția într-o tavă în care am pus hârtie de copt și am presat-o bine cu o spatulă, astfel încât să obțin un strat uniform și compact. Tava trebuie astfel aleasă, încât grosimea compoziției să nu depășească 1 - 1,5 cm. Am dat tava la cuptor, la foc mic, până când s-a rumenit puțin compoziția (aproximativ 15 minute). În felul acesta, zahărul s-a caramelizat și a legat bine compoziția.


Am lăsat compoziția la răcit și am tăiat-o apoi în batoane. Batoanele se pot păstra într-o cutie cu capac sau ambalat individual, în folie de nailon.


Combinațiile de cereale cu semințe sau fructe uscate sunt nenumărate, rămânând la latitudinea fiecăruia să decidă ce combinație de arome vrea să experimenteze.