contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Biserica Fortificata A Biertanului

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Intr-o romantica dupa amiaza de toamna, mergand spre Timisoara dupa o incantator de relaxanta vanatoare de trufe (despre care sper sa va povestesc curand), la numai 10 km de drumul  principal ce leaga Sighisoara de Medias, am descoperit biserica fortificata de la Biertan. Am ajuns aici alaturi de prieteni dragi care au  dorit sa ne surprinda aratandu-ne frumusetile acelor plaiuri. A meritat fiecare clipa. Ca o adevarata cetate medievala, biserica fortificata a Biertanului, cu cele 3 ziduri de aparare, 6 turnuri și trei bastioane, vegheaza in centrul asezarii, pe o colina inconjurata de vii, paduri si pajisti cu vindecatoare plante medicinale. Urcand scarile acoperite ce duc spre biserica, am avut senzatia ca ma intorc in timp. M-a cuprins nostalgia adolescentei, clipele cand visam sa devin arheolog… 

Biertan 2

Sediu al Episcopiei Evanghelice intre 1572 si 1867, Biserica de la Biertan a fost construita in secolul XV – XVI, in stil gotic tarziu, cu elemente renascentiste.  Exceptional restaurat, intregul ansamblu arhitectural a intrat in patrimoniul UNESCO din 1993.
Scarile acoperite trec pe lângă Turnul Paznicului, iar in capatul lor  se afla o piatra mare, Piatra rusinii, pe care, in vremurile indepartate, erau asezati raufacatorii pentru ca întreaga comunitate sa ii recunoasca. Turnurile au denumiri specifice destinatiei initiale: Turnul cu ceas, Turnul slaninii, Turnul mausoleu, Turnul catolicilor, Turnul inchisorii (demolat în 1840 pentru a se construi o scoala), Turnul de poarta, Turnul tesatorilor.
 
Biertan
 
Biertan
 
Biertan
 
 
Biertan
 
Biertan 3
 
 Adevarata bijuterie medievala, usa sacristiei a fost construita in 1515, din stejar masiv, cu intarsii minutioase. Sistemul de inchidere era foarte elaborat, constand din 19 incuietori ce se inchideau concomitent (4  cu o cheie si 15 cu  manivela), fiind premiat in 1910,  la Expozitia mondiala de la Paris. 
 
Biertan 10
 
 
La Biertan se află cel mai mare altar poliptic dintre cele patru mai importante din Transilvania, la Sebes – cel mai valoros, la Prejmer – cel mai vechi, iar la Medias – cel mai frumos. Altarul este sculptat in lemn si pictat cu 28  icoane realizate de maestri austrieci si germani. Amvonul este scupltat dintr-un singur bloc de piatra. Orga, din 1869, este functionala si astazi.  In biserica pot fi admirate si covoare orientale foarte vechi si steagurile breslelor de mesteri din Biertan.
 
biertan 4
 
Biertan
 
Biertan 7
 
Biertan 9
 
Biertan 7
 
Biertan 6
 
biertan 5
 
Biertan 8
 
Biertan
 
Biertan
 
Biertan
 
 
Interesant este si faptul ca aici, in turnul bastion inchisoare, exista o camera a celor ce doreau sa divorteze, o inchisoare matrimoniala. cei ce doreau sa divorteze erau inchisi intr-o camera, avand la dispozitie un singur pat, o masa, un scaun, o lingura, o paine, apa, fara cutit (de ce oare :) ). Siliti sa convietuiasca astfel pana se razgandeau, multi renuntau la ideea divortului. Rezultatul: un sigur divort in 300 de ani.
Pentru inca o picatura de mister, in partea superioara a boltei, parca sustinand tavanul, este pictat un arlechin invesmantat in rosu. Ce anume cauta acolo? Ce semnificatie au? Nu se stie exact. Unii spun ca mesterii care au pictat biserica nu au fost multumiti de plata si arlechinii ar fi o ultima farsa, o razbunare. Altii sustin ca ar fi o reprezentare a raului, a pacatelor lumesti. Am aflat de ei prea tarziu pentru a-i fotografia, insa acum am inca un motiv in plus sa revizitez Biertanul.
Am plecat din acest loc de poveste cu inima plina de trairi frumoase, de amintiri placute. Imi doresc sa revin, sa ma bucur de linistea de acolo, de razele de soare, de calmul, pacea, istoria  si misterul locului. 
IMG_0713 IMG_0719

Surse info: Crestin Ortodox, Vlad Dulea,  Sibiu turism, Povesti Sasesti

Fotografii: Beatrice Vornicu

bar

Beatrice VornicuAutor: Eu sunt Beatrice, cake and party designer la Delicioasa Studio si food blogger pasionat de arome, culoare, fotografie, calatorii. Pe blogul meu, Delicioasa.com, scriu despre delicioase prajituri, experimente culinare inedite si calatorii de vis. Sunt mamica a trei puiuti adorabili. Pentru mine timpul petrecut in familie e prilej de sarbatoare. Cum altfel pot fi savurate delicioasele mele prajituri? Bine ati venit!
 

Original article: Biserica fortificata a Biertanului

©2014 Delicioasa. All Rights Reserved.