contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Boeuf Bourguignon

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


DSCF3294

Eu, fana a filmului “Julie&Julia”, nu puteam rata prilejul de a incerca mult pomenitul Boeuf bourguignon, zilele trecute s-a ivit prilejul: a fost ziua lui iubi si intrebandu-l ce-si doreste de ziua lui, verdictul lui a fost clar: Tocana.  Am zis ca trebuie sa fie ceva special, asadar m-am inarmat cu reteta – si nu oricare reteta ci cea Julia Child originala (saru`mana, Maya), cu dictionarul de engleza, cu pixul in mana (ca sa traduc cantitatile in cele obisnuite noua) si ce ceva rabdare. Sincer, multe din ingrediente imi aduceau aminte de ceva destul de familiar: reteta de tocanita de vitel/miel de la mama soacra de care v-am povestit deja, o gramada dintre ingrediente erau comune, de aceea ma gandeam: oare n-or semana foarte mult la gust?

Asta doar prin incercate putem afla. Asadar m-am inarmat:
- 800 gr. carne de vita macra, taiata cubulete (de fapt impropriu spus, ce aveam eu in congelator era mai mult ca sigur vitica si nu era chiar macra dar astea sunt amanunte – hihihi)
- 100 gr. bacon (eu am folosit mai putin, nu de alta dar am banuit ca era nevoie de el din cauza faptului ca vita nu avea pic de grasime ceea ce nu era cazul cu carnita mea)
- 1 ceapa taiata marunt
- 1 morcov taiat felii
- 250 – 300 ml supa de vita (eu n-am avut si m-am orientat spre o pungua de supa de pui congelata)
- 400 ml vin rosu
- 9 –10 cepe mici (eu am avut niste salote mai mari, dar am preferat sa le tai foarte marunt)
- 200 – 250 gr. ciuperci proaspete
- 2 – 3 catei de usturoi zdrobiti
- o lingura pasta de rosii
- doua linguri de faina
- o jumatate de lingurita de cimbru, o frunza de dafin maruntita
- ulei, sare, piper

Taiem baconul cubulete, il fierbem 10 minute pana dispare aroma si gustul de afumat, and e gata, o scurgem si o uscam intr-un servet absorbant de bucatarie. Pregatim o tigaie non-aderenta, turnam o lingura de ulei si incingem pe foc, punem baconul si-l prajim cateva minute pana capata o culoare rumena. Cand e gata, il scoatem deoparte.

DSCF3277

Carnea de vita  se usuca in prosoape de hartie (asta o face sa se rumeneasca corespunzator) si se aseaza in tigaia in care am prajit deja baconul, nu o inghesuiti, ci rumeniti-o relaxat, in mai multe transe.


DSCF3279 DSCF3283
Cand e gata carnea si am golit tigaia, adaugam legumele  (morcovii si ceapa) si le rumenim si pe ele.
DSCF3284

Intr-o oala, punem legumele abia prajite, baconul, carnea, asezonam cu sare, piper, iar cu o sita, am “nins” usor cu faina in strat subtire peste carne si se baga la cuptorul incins pentru 4 minute, timp in care deasupra carnii ar trebui sa se formeze o crusta. Dupa patru minute, scoatem oala, amestecam si mai introducem pentru patru minute la cuptor.

DSCF3285 DSCF3290
DSCF3291DSCF3292

Turnam supa, vinul, pasta de rosii, usturoiul, cimbrul, dafinul, se pune la fiert pana incepe sa fiarba, se acopera cu un capac si se introduce la cuptor pentru 3 – 4 ore pana ce carnea se fragezeste.
Luam cepele mici, le spala, le curatam (eu le-am si taiat marunt), le punem in apa cu putin unt si o punem sa fiarba inabusit vreo 20 minute.
Spalam ciupercile, le taiem, le uscam bine si le prajim in uleiul cu putin unt pana sunt rumene aurii.
Cand carnea e gata, scoatem oala din cuptor, adaugam ciupercile si ceapa, Julia Chhild recomanda chiar sa o degresam, mie nu mi s-a parut ca ar fi cazul. Interesant mi-a parut (si nu mi-am explicat-o – poate cineva care se pricepe stie sa-mi zica si mie) si faptul ca de vroiam sa mananc imediat, trebuia sa mai fierb mancarica pe aragaz 2 – 3 minute iar daca vreau s-o pastrez pentru a doua zi, se mai  fierbe inca 10 minute.

DSCF3297
Sincer mie mi s-a parut ca gustul seamana foarte mult cu cel al  retetei de  tocana de vitel pe care o am de la soacra mea. Pfuiiii, ca sa vezi comedie!
DSCF3295


Articol recomandat de casutalaurei.blogspot.com