contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Bucătăria Nu-i O Joacă; Mari Maeștri

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Fernand Point
 El a rupt cu tradiţiile, discuta cu invitatii sai și le afla preferinţele. În acest fel, Fernand Point a dezvoltat Nouvelle Cuisine", un mod de gătit revoluţionar, care se caracterizează prin mâncare mai ușoară si ingrediente proaspete.A pus accentul și pe atmosfera din sala de mese.
Paul Bocuse - "Nouvelle Cui­sine"
Noua modalitate revoluţionară de a găti alimentele, care s-a răspândit în  Franţa, a avut mai mulți inventatori şi autori. Paul Bocuse (n. 1926) a făcut curentul "Nouvelle Cuisine" celebru. În mod consecvent, el a pus în aplicare principiile mentorului său, Fernand Point, şi a dobândit faima în întreaga lume. Principiile au fost simple: Bocuse şi colegii săi au pus accentul pe ingrediente proaspete locale,  fierte uşor. Bucătarii foloseau multe condimente, puțină grăsime şi a scurtat timpul de gătire. Mesele erau servite decorativ pe farfurie, cu sos  alături de carne.Paul Bocuse a luptat împotriva exagerărilor.
Michel Guerard
 (n. 1933)
În 1976, opera sa a apărut în Franţa - "La Grande Cuisine Minceur". Astfel, numele lui Michel Guerard a fost legată indisolubil de noua miscare - chiar dacă maestrul bucătar a crescut în prezenţa lui Bocuse.
Eckart Witzigmann a dus "Nouvelle Cui­sine" în Germania
(n. 1941), el este adesea greşit menţionat ca bucătar german, deşi este austriac.  Ca student al legendarului Paul Bocuse, a revoluționat bucataria sobră din Germania şi a sensibilizat oamenii la diferite ingrediente şi metode de preparare a mâncării. Witzigmann a vrut ca oaspetii sai sa scape de vechile dogme culinare și a adus astfel o briză proaspătă în bucătăria germană, austriacă şi elveţiană.
Alain Ducasse: de trei ori trei stele
El a realizat ceea ce nimeni nu a reuşit înaintea lui: Alain Ducasse (n. 1956) a fost primul care a gătit simultan de trei ori numarul maxim de trei stele Michelin, pentru restaurantul "Plaza Athénée din Paris, Le Louis XV în Monaco şi "Alain Ducasse din New York.
 Ducasse este un manager genial. Propriul stil de a gati e o adaptare a bucătăriei mediteraneene, cu  mult peşte, legume, usturoi şi condimente, ce a unit bucatarii de top din întreaga lume.Zbura de la un oraş la altul. El este un oponent ferm al efectului Hascherei, care este uneori găsit în "Nouvelle Cuisine". Ingredientele sale trebuie să fie proaspete şi vor  păstra cât mai mult din aroma iniţială, decorul este important, dar secundar. Utilizarea rețetelor  sale e frecventă în zeci de restaurante din întreaga lume, cu feluri de mâncare gourmet.
Ferran Adria a adus ştiinţa şi arta în bucătărie
Ii place sa experimenteze; spaniolul Ferran Adria (n. 1962) de la restaurantul elBulli "de la Costa Brava - un laborator în care el este în căutarea de noi și noi posibilităţi de preparate moleculare.  Acest lucru, la începutul anilor '90 , s-a bazat pe un fundament ştiinţific. Gastronomia moleculară se face după  procesele biochimice implicate în gătit . Este un meniu care apelează la aproape toate simţurile, cu diferite texturi, gusturi si temperaturi care se completează reciproc. Sosul se adaugă la o entitate care este ca spuma, există dulciuri fabricate din ulei de măsline şi înghetata fierbinte.
Adrià se vede pe sine ca pe un magician. El a tăiat, fasonat și lichefiat diverse alimente.
Iar el nu a reuşit doar să aducă ştiinţa în bucătărie,  ci, și arta.
Ca bucătar, în 2007, a fost invitat la expoziţia de artă majoră "Documenta". Restaurantul lui, elBulli în Cala Montjoi Mediterana, a fost imediat transformat într-o locaţie a expozitiei. Acolo a gătit pentru 100 de vizitatori selectați în mod aleatoriu, de la Documenta "12" - şi le-a arătat arta sa.