contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Budinca De Clatite Cu Branza, Zmeura Si Afine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Imi era pofta de un desert cu branzica proaspata, asa ca am trecut la treaba si a iesit din coltul mintii mele aceasta budinca divina. M-am chinuit sa nu intrec masura cu ea si sa mananc doar o portie :) Am "presarat" si putin sos caramel si a fost delicios. Daca v-ati plictisit de clatite simple, eu zic sa incercati aceasta budinca :)
Acum cateva zile v-am spus despre o campanie in care trebuia sa incerc o tigaie speciala pentru clatite. Clatitele sunt facute in aceasta tigaie si mi-a placut foarte mult pentru ca nu este nevoie de grasime la fiecare clatita; eu am uns tigaia doar la inceput si atat :)


Ingrediente:

Clatite:
4 oua
250 ml lapte
270 g faina
50 g margarina/unt topit/ulei
3 linguri zahar
Arome
5 g praf de copt

Umplutura:
400 g crema de branza
(sau branza proaspata+50 ml frisca lichida)
150 g zahar pudra
2 oua
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingura amidon
200 g zmeura
200 g afine



Mod de preparare:

Ouale se mixeaza cu zaharul pana ce acesta se dizolva, apoi se adauga laptele  si margarina topita/untul topit/uleiul si se omogenizeaza.

Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza in compozitia lichida. Se amesteca bine avand grija sa nu ramana cocoloase. La sfarsit se adauga esenta de vanilie.

 Tigaia se unge cu grasime si se incinge la foc mediu, apoi se toarna un polonic din compozitie si se invarte tigaia astfel incat sa fie acoperita toata partea de jos a tigaii. Tigaia se pune pe foc mediu pentru 1-1,5 minute,apoi se intoarce clatita se se mai “coace” 1 minut. La urmatoarele clatite nu trebuie sa mai ungeti tigaia( asta daca detineti o tigaie speciala pentru clatite).

 Clatita coapta se rastoarna pe un platou. Clatitele se supraetajaze pentru a pastra aceeasi temeratura.

Eu am folosit branza proaspata( din aceea pregatita in casa din lapte legat si apoi fiert si se formeaza "buchetele" de branza). Am pus-o in blender cu zaharul pudra si 50 ml frisca lichida si am blenduit-o pentru 5 minute pana a devenit cremoasa, apoi am adaugat ouale, esenta de vanilie si amidonul. Daca folositi crema de branza nu trebuie sa mai puneti frisca lichida, ci doar sa puneti toate ingredientele intr-un blender.

Din doua-trei clatite se decupeaza 6 cerculete cu diametrul de 10-11 cm. Restul clatitelor se ruleaza, apoi se taie fasii. Formele de ceramica se ung cu unt, se aseaza cerculetul de clatita, apoi se pune 1 lingura din umplutura de branza, fructe, fasii de clatita, crema de branza, fructe si se termina cu un strat de fasii de clatita. Se procedeaza la fel cu toate formele.

Formele se aseaza intr-o tava in care se pune apa pana la 1/3 din inaltimea formelor. Se introduce tava in cuptorul preincalzit pentru 30-35 minute sau pana cand se leaga umplutura de branza si fasiile de clatita sunt rumenite.
Se pot rasturna pe farfurie dupa ce se baga un cutit cu lama subtire pentru a desprinde compozitia de peretii formelor.

Se servesc reci, pudrate cu zahar.


Reteta originala by Andreea Dianu