contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Budinca De Ricotta Cu Ovaz

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Avand in vedere ca fiica-mea nu e o foarte mare amatoare de cereale integrale ma vad nevoita sa inventez tot felul de mancaruri. Asa a aparut aceasta budinca pe baza de oua, ovaz si branza proaspata....care poate fi servita ca si mic dejun sau chiar desert. Fiind bogata in carbohidrati si fibre este bine sa fie consumata in timpul zilei, deoarece energizeaza si revigoreaza organismul.
Ingrediente (6 portii mari):
200 g fulgi de ovaz
250-300 ml lapte
3 mere decojite
3 oua intregi
2 cutii ricotta (total 400g)
coaja rasa de la 1/2 lamaie
esenta de vanilie
indulcitor (se poate folosi: fructoza, esenta de stevie, miere)
1 praf de scortisoara
----- optional mai puteti adauga 1 pumn sanatos de stafide, seminte de amaranth, quinoa....toate strecurate pe acolo...cei mici nici nu o sa stie...hi hi
----- tot optional, mai ales daca aveti musafiri mofturosi, care nu se impaca nici cu ovazul, nici cu hrisca, puteti strecura bucatele mici de ciocolata 85% cacao
----------------------------------------------------------------------------------------------
varianta 2
Intre pasul 1. si pasul 2.
50 g hrisca se pun la fiert in apa rece pentru 10 minute. Se strecoara si se amesteca cu ovazul inmuiat in lapte. Mai departe se respecta reteta de mai jos.
----------------------------------------------------------------------------------------------
1.Ovazul se pune la inmuiat in laptele incalzit 10 min (pana incorporeaza tot laptele).
2.Merele se decojesc si se taie in 8 feliute subtiri, scotand cotorul. Se tapeteaza o tava de iena cu feliile de mere pe care se poate presara putin zahar si se baga in cuptor la copt.
3.Intre timp ouale se bat spuma cu mixerul si se amesteca cu: coaja de lamaie, esenta de vanilie, scortisoara, branza proaspata de vaci si indulcitorul. Indulcitorul se adauga dupa gust.
Dupa ce laptele a fost complet absorbit de ovaz (surplusul de lapte se poate strecura si se arunca), ovazul se amesteca cu branza si ouale. Toata combinatia se toarna in tava de iena, se amesteca cu merele coapte si se baga la cuptor foc mediu spre mic, aprox. 30 min. E gata cand se intareste si se poate taia cu cutitul. Daca ai impresia ca se coloreaza prea repede, sau se face o crusta maronie poti acoperi cu staniol pana e gata. Eu am noroc de un cuptor electric foarte bun care coace uniform si nu arde deloc.
De ce am ales fulgii de ovaz?
Iata cateva motive:
Fibrele insolubile din fulgii de ovaz lupta impotriva cancerului, adica dilueaza carcinogenii din intestine, precum acizii biliari, potrivit Learning Info.
Fibrele solubile pot reduce nivelul colesterolului LDL, fara sa diminueze nivelul colesterolului HDL. Colesterolul LDL a fost numit colesterolul rau, iar HDL cel bun.
Fibrele solubile incetinesc digestia amidonului. Acest lucru poate fi benefic pentru diabetici, deoarece atunci cand se incetineste digestia amidonului, se evita cresterea brusca a nivelului de zahar din sange, ce apare de obicei dupa masa.
Persoanele care consuma cat mai mult ovaz prezinta mai putine riscuri de a dezvolta boli de inima.
Substantele fotochimice din ovaz au, de asemenea, proprietati care lupta impotriva cancerului.
Ovazul este o sursa buna de elemente nutritive, precum vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan si magneziu. De asemenea, ovazul este o sursa buna de proteine.
Sursa:
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/sanatate/sase-beneficii-ale-consumului-fulgilor-de-ovaz-895141