contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Bulldog Englez

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Cum am scris si despre ciobanescul belgian, cu ajutorul specialistilor, azi vreau sa va spun despre Bulldog Englez. Cat pot eu de scurt, desigur.

Fotografia revistei din care am cules informatiile date de doamna Ioana Irimia, arbitru chinolog. Nu vreau sa ma folosesc de studiile si cercetariile dumneaei, asa ca o sa rezum.

bulldog

Inainte de a trece la istoricul rasei, cu care incepe orice catelar, fac ca doamna Iremia, o poveste scurta: in Italia am fost la un bar de motoristi numit Bulldog care avea cateva obiceiuri: mananci cate alune vrei si poti si toate cojile se arunca pe jos (era covor maturat zilnic), daca stii si desenezi un Bulldog, va fi afisat in bar (check) si daca nu esti italian (era acum mai bine de 15 ani, nu era invazie) pui bani pe tavan. Eu nu am pus, dar erau si leii de atunci. Foarte misto bar.

Revenind la ale noastre, tin sa precizez ca orice informatii scriu si pot fi contrazise, asteptam replici, pentru ca rasele vechi dau batai de cap si specialistilor, dara mie. Asa, sa luam revista si sa rasfoim (are si bibliografii si informatii beton, nu e Playboy).

Bulldogul este un descendent al molosoizilor, creat prin incrucisari repetate in insulele britanice. Nu ma intrebati cum au ajuns molosoizii pe teritoriul englez taman sin Asia, aveau vapoare si vindeau orice, probabil ca au adus si caini, nu am fost de fata, nu ma bag.

Oricum rasa a inceput sa capete curaj atunci cand englezii, care se pare ca inca detin unele din cele mai bune bucati de carne de vita din lume, s-au prins ca daca alearfa vaca inainte sa o taie, e carnea mai buna (nu e pt vegani postul, ptiu, ca uitai sa spun).

Asa acesti caini curajosi pe vremea aia, puteau sta in calea taurilor (legendele cu batai cu taurii si ca au cute sa se scurga sangele taurului din nas, sunt legende).

Ei bine, molosii astia, care au avut nenorocul sa fie mari, buni si curajosi si sa se afle pe teritoriu britanic, au fost incrucisati anarhic cu rase locale care, se pare, ar fi avut un aport la imbunatatirea calitatilor potaii (inadins scriu asa, daca nu e pe hartie, un copy paste nu veau sa rezolve incapabilii).

Datele logice si concluziile stiintifice (Irimia) duc spre o concluzie neclara asupra aparitiei rasei, cert este ca din 130 iHR pana in Evul Mediu timpuriu cand inca se distrau oamenii cu lupte cu animale, le-a ramas numele de la lupte cu taurii (au fost pusi si in arena, unii legati, altii liberi, ma rog, sa se distreze vulgul, ca la bataia pe ciolan).

In 1272 s-a adoptat o lege (nu ma intrebati de ce, nu eram acolo) in care cainii de talie mare nu pot fi crescuti decat de nobili. (asa si-a castigat respect regina angliei, crescand numai welsh corgi – nota mea).

Trecand peste amanunte idilice, orasenii, idiotii, noi, au trecut la cresterea molosoizilor puternici dar mici. Mastiffii de categoria a doua au fost mai puternic antrenati si anarhic incrucisati, la vrema aia, desigur.

In timpul Elisabetei unu, ca sa zic asa, devenise o moda, cum sunt acum targurile saptamanale, ca oamenii de rand sa isi aduca potaile sa le puna la bataie cu taurii, sa dovedeasca ce caine au creat ei. Desigur ca atunci tainele incrucisarilor, consagvinizarilor si alte amanunte nu se tineau. Au fost niste ani plini de sange scurs de animale nevinovate ca sa se dovedeasca faptul ca odata prinsa o priza de catre un caine de lupta nu se mai desface si alte blablauri. Normal, nu aveau TV si comp, erau plictisiti.

Prin secolul paishpe, oamenii au evoluat, de ce sa se bata aia numai cu taurii, ce animal salbatic era capturat din teritoriile britanice era legat si dat pe mana cainilor si, fireste, erau si pariuri (da, nu iubesc nici hipodromurile, nici pe cei ce au cai de currse, doh).

Aici cascatorii de gura neplatitori erau duium, ca la spanzuratori si taieri de capete, sange, sange, sa vedem cum moare, stirile de la ora cinci au fost inventate in regat, da.

Si aici revenim nitel la rasa de azi, rats killing matches care erau inalti si cu capul mai mic au inceput sa fie incrucisati cu terrierii.

Old English White Terrierul care azi nu mai exista si care are sangele distribuit inclusiv la iubitii mei de Bull Terrieri sau amstafi, si-a bagat coada si la rasa asta de molosoid deja mult prea corcit pana la datele astea.

Din 1835 englezii (doar cu un pas inaintea noastra, nu?) au interzis luptele si atunci au aparut contravenientii, logic, la caini e ca la curve. Cand e ilegal platesti mai mult.

Buldogul a pierdut teren pe atunci, au aparut rase mai competitive si mai rezistente, el saracutul, mai sa dispara de pe planeta, ca asa suntem noi, oameni buni. Dar Iaca, in 1860 vine primul club de rsa din istorie (nu mai dau nume ca deja folosesc prea multe date). In acelai an a fost facut primul standard al rasei.

Oficial, nimeni nu stie reteta obtinerii acestui caine, dar neoficial, este un caine superb cu multe defecte, asa ca trecem la caracteristici si probleme.

Unul la mana, la plus, nu e inserat in nomenclatorul cainilor potential agresivi al niciunei tari. Nu musca, nu sunt rai, daca vreti un caine de paza, uitati de aceasta rasa.

Are o minte ascutita, este aproape de om mereu, daca vreti un prieten lenes si fara mari probleme, da.

Exista bulldogi care isi testeaza stapanii pentru a le gasi punctele sensibile si care apoi isi aplica observatiile, sunt caini extrem de inteligenti care vor profita de voi. Prieten cu copiii, da, cu alte animale, da, de paza, nu.

Trecem la ce interesa potentialul cumparator al acestei rae, problemele de sanatate. Rasa prietenoasa le-a adus, din pacate.

De mentionat este ca orice veterinar ati alege, este important sa cunoasteti problemele specifice rasei (asta cu veterinarul meu e cel mai bun cred ca am auzit-o de o mie de miliarde si triliarde de ori).

la cumpararea puiutului, faceti testele clasice (cu cheile, blabla, cred ca daca vreti un astfel de caine stiti) si nu il luati din prima, vaaai s-a uitat draga asa la mineeee. Eu asa m-am ales cu un porc de cuineea, cainele e alt harem.

Cazurile pe care incerc sa le enumar, cu ajutorul revistei sunt: displazie de sold (doar niste sute de euro o investigatie pe pui), higrom (in revista ii zice altfel dar a avut si casi, iar niste bani), entropion, ectropion (dati un gogu ca nu o sa dau eu acuma sa iau cu copy paste, e la ochi), acnee, exeme, micoze si, fireste, alergii.

Acum ma intreb cate a ratat Casandra din astea :))) cu cat am bagat in caine imi luam un masin. Patru ori patru.

Asa, revenind cu bold.

Bulldogul are cele mai dese cazuri de boli cardiace dintre toti cainii.

(reiterez, din ce stiu eu)

Cluburile canine specifice rasei au la dispozitie la cerere teste pentru catelusi daca sunteti hotarati sa va cumparati un sufletel care, dupa mine, e greu de intretinut, scump dar comod. Daca ati ales o catea problemele sunt nitelus mai mari, in general femelele nasc prin cezariana. Citez ce scrie doamna Irimia: “daca o femela este corect conformata conform cerintelor standardului, ea nu va putea in general sa nasca normal”.

Datele din standardul FCI nu le mai trec, deja cine vrea sa isi ia un caine cu probleme o sa fie panzer, ca mine, hai sa dovedim ca se poate si nu are nimic, eu mi-am facut datoria sa scriu ce am promis, nu descurajez niciun cumparator de nicio rasa. Daca imi permiteam caine, imi luam pitbull, asa m-am ales cu Dracula Retriever pe care nici macar nu l-am vrut.

Ca sa inchei, o poza la poza, cu un bulldog foarte iubit de stapanii lui acum vreo 20 de ani, i-a costat cam cat un yaht, dar il iubeau (e poza la poza): ruk

Moama cat am scris, rasa e de vina, la caniche si la altii am scris mai putin. Pun si po za cu Gipi ca dadui de ea, pentru ca, in raiul cainilor, stie ca a fost cel mai bun caine din lume.

Am uitat sa zic, post neculinar pentru cine nu s-a prins din titlu. Si multumiri celor care au facut o revista atat de buna, care, fireste, ca toate revistele, s-au dus.

rororo