contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Bunatati De Craciun De La Bloggerimea Culinara: Io-s Cu Turta Dulce…….

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Casuta din turta dulce……
imageimage
image
Lume, lume! S-a pus gasca bloggerimii culinare la mosmondit planuri de chinuit cititorii, ademenindu-i cu minunate bunatati de Craciun cu ceva zile inainte de marea sarbatoare.  Fiecare vine cu propria fantezie gustoasa, de la sarmale la dulciuri de tot felul. Cu prilejul asta, mi-am amintit e minunata Casuta de turta dulce pe care am pregatit-o acum patru ani. Ho ho, ce vremuri! Nu eram inca invadata de topaiala iubitilor mei fii si aveam timp pentru lucruri de finete. Mi-am mai propus sa refac casuta, n-am apucat inca – din motive foarte practice: e mult de munca si, o data reperata de nazdravanii mei, sigur –arn avea  viata mai lunga de…..sa zicem….un minut. Asa ca deocamdata, anul asta, m-am marginit doar la turta dulce simpla pe care au devorat-o inainte de a apuca s-o glazurez. Nu pot sa-i condamn, reteta asta e pur si simplu delicioasa.
Si apropo de casuta, pentru sablon am folosit modele de pe net, sunt foarte frumoase si diverse, le-am decupat in carton si le-am folosit pentru a da forma aluatul de turta dulce inainte de a o pune la copt. La final e nevoie de sase bucati: 2 fete, 2 laterale si doua bucati de acoperis, dupa inspiratie si model pot fi mai multe sau mai putine, va invit sa vedeti cateva patternuri aici.
Penru turta dulce, avem nevoie de
250 gr. unt
200 gr. zahar tos brun
600 g. faina
o canita de miere
un plic praf de copt
o lingurita scortisoara
o lingurita nucsoara
2 cuisoare proaspat macinate
Incalzim cuptorul la 200 grade C. Intr-o craticioara, punem pe foc la topit untul ci mierea si zaharul tos. Separat intr-un bol, cernem faina cu praful de copt,  scortisoara, cuisoarele si nucsoara. Cand untul, zaharul si mierea s-au topit intr-un fel de sos omogen, il turnam peste faina mestecand cu o lingura de lemn panaintreaga coca se omogenizeaza. “Daca nu se leaga, se adauga un strop de apa.”" ne sfatuieste autoarea retetei. Nu a fost nevoie, totul a mers perfect pana acum.
image
Rupem un sfert din aluat si-l asezam pe o bucata de foaie de copt unde il intindem cu facaletul, sa ajunga a avea grosimea a doua monede. Punem sablonul deasupra aluatului si taiem cu un cutit forma  respectiva, inlaturand excesul de aluat din jurul formei. Inlaturam sablonul de carton de deasupra aluatului pe care, asezat in tava, il bagam la cuptor pentru 12 minute, “pana devin ferme si putin mai inchise la culoare pe margini”" – ei, da, nu procedati ca mine, mi s-a parut mie ca n-ar fi facut suficient facut si l-am mai lasat; dupa trei minute era cam parlit. M-am invatat minte si la urmatoarele, le-am tinut cat trebuia. Nu va speriati daca scotandu-le din cuptor, le veti vedea cam moi si improprii de a deveni o cauta. Daca le lasati sa se raceasca, veti constata ca se intaresc (deci puneti-l pe o suprafata foarte neteda ca sa nu se strambe).
Cat se raceste turta, preparam glazura din:
2 albusuri
500 gr. zahar pudra
Amestecam albusurile cu zaharul pudra pana obtinem o pasta groasa si moale pe care o acoperim ermetic cu un ceolofan pana in momentul folosirii pentru a nu se usca.
Turta o data racita, trec la ornarea celor sase componente. Am folosit: un albus, 250 gr. zahar pudra, rulouri, bombonele colorate, bilute argintii, alte dulciuri decorative.
Punem glazura intr-un piston special pentru asa ceva (la fel de bun poate fi  un sprit sau un simplu cornet din hartie de copt taiata usor la varf) si, folosindu-ne imaginatia putem orna casuta cum ne pofteste sufletelul. Cu ajutorul glazurii, eu am trasat ferestrele, am lipit bombonele pe fatade si pe acoperis, am lipit rulourile de ciocolata pe post de usi (punem putina glazura pe rulou si lipim), am pus si un bradulet ornat cu frisca si bilute argintii de zahar, am lipit bombonele pe placile acoperisului, fixandu-le intr-un strop de glazura.image
Dupa ce decorul s-a uscat, trec la asamblarea casutei. Pun glazura pe marginile peretilor si ii unesc. La colt pun si un borcan care sa sustina peretii pana ce glazura se intareste si ii fixeaza.  Nu treceti mai departe pana nu se intaresc lipiturile.
image
Acum e momentul sa asezam acoperisul. Cu spritul intindem de-a lungul muchiei un strat gros de glazura. Punem prima placa, apoi a doua, si ca sa fim siguri ca toata silinta noastra nu va fi in zadar cand casuta o va lua la vale, va trebui sa tinem pret de cateva minte totul presat in maini, pana ce glazura se intareste cat de cat. Eu am tinut presate cele doua placi ale acoperisului, sustinand in acelasi timp si peretii, in asa fel incat pana nu s-au mai uscat imbinarile, acoperisul nu a  apasat cu toata greutatea sa peste peretii latrali si cei din fata si spate. Cand am luat mainile de pe casuta, ma asteptam s-o vad cum se desciocoleaza dar….Doamne ajuta!, nu, a ramas in picioare. E drept cand te uiti mai cu atentie, pare nitelus stramba dar ce farmec ar avea de ar fi perfecta, nu?
image
O lasam sa se usuce, eventual peste noapte. A doua zi…..Am asezat-o cu grija pe o tava de inox (n-am chef sa ma risc s-o stric de fiecare data cand o mut), am mai preparat niste glazura (daca v-a mai ramas din cea veche, o folositi pe aceea) si am acoperit eventualele imperfectiuni, am facut turturii pe marginea acoperisului, tinand pistonul perpendicular miscand sus – jos ca sa iasa colturi ascutita sau macar nise dantele dragalase.
image
Am mai tras o dara de glazura pe coama casei si am lipit bombonele. Tusa finala: am presarat zahar pudra, atat pe acoperis cat si in fata casei unde am plasat din loc in loc si bombonele argintii.
image
Si acum, va invit la un tur craciunesc de forta prin bucatariile bloggerimii culinare unde miroase asa de bine de lesini – de toate bunatatie gasim pe aici si si inpiratie cu duiumul.