contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Bunătăţi Preparate Din Gutui

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



Gustul dulce–acrişor al gutuilor le face potrivite pentru dulciuri, dulceţuri foarte aromată, compot, peltea, dar şi mâncăruri simple sau cu carne.

Alege fructele cu coaja galben viu, acoperită cu un strat subţire de puf, fără pete şi care degajă un parfum agreabil. Fructul se consumă atât în stare crudă, cât şi preparat - fiert, copt sau uscat. Din gutuie se fac gemuri, compoturi, dulceţuri şi marmelade extraordinare. Gutuia se poate prepara în platouri cu carne de pasăre, conferindu-le acestora un gust dulceag şi un parfum picant. Gutuia îmbunătăţeşte sosurile pe bază de vin roşu, dar este bună şi ca umplutură pentru pui. Fructul se regăseşte în preparate tip desert - jeleuri, siropuri, tarte, lichior etc. Dacă îl prepari la cuptor, pune un pic de miere peste feliile de gutui, înainte de a le servi. Vor fi mai aromate.
Peltea de gutui şi mere

Ingrediente: 1 ½ kg gutui galbene, ½ kg mere, apă.
Preparare: Se folosesc doar gutui bine coapte şi nepătate! Gutuile se curăţă cu un burete mai dur, pentru a înlătura puful, apoi se taie bucăţi potrivite cu coajă cu tot. Merele se spală, se taie în patru şi li se înlătură sâmburii. Se fierb trei ore la foc potrivit, acoperite, iar când fructele sunt fierte suficient, se strecoară. La un litru din această zeamă se adaugă 1 kg zahăr şi se lasă să se dizolve, apoi se pune la foc iute, să se lege pelteaua. Din când în când, se spumează. Când este legată, se toarnă în borcane preîncălzite, care se închid ermetic şi se aşază între perne, pentru sterilizare.
Mâncare de gutui
Ingrediente: 3 gutui potrivite, 250 ml ulei, 50 ml vin alb, 2 linguri zahăr, 1 lingură făină, sare.
Preparare: Gutuile se curăţă de coajă, li se scot seminţele, apoi se taie în felii de grosimea unui deget. Feliile se pun la înmuiat într-un vas în care s-au turnat uleiul şi vinul. Se pun la fiert la foc potrivit, se adaugă sare, după gust, iar apoi făina amestecată cu puţină apă caldă. Se lasă să fiarbă în continuare. Separat, se prepară un sos de zahăr ars cu puţină făină. Se adaugă la gutui şi se mai lasă să fiarbă 4-5 minute. Se serveşte caldă. 
Plăcintă cu gutui
Ingrediente: Aluat: 500 g făină 00, 250 g zahăr, 2 ouă, 250 g unt la temperatura camerei, 1/2 linguriţă praf de copt, coaja de la o lămâie/portocală, Umplutură: 2 gutui, 3 linguri de zahăr, 4 linguri gem de caise.
Preparare: Într-un vas se bate untul cremă. Se pune zahărul şi se mai bate 2 minute, apoi se adaugă ouăle şi se mai bate până se omogenizează bine. Se adaugă făina, praful de copt, lămâia şi se frământă cu mâna, apoi se formează o minge din aluat, care se înveleşte în folie şi se dă la frigider pentru 15 minute. Gutuile curăţate de coajă şi miez se taie felii şi se fierb în apă clocotită circa 3 minute până se înmoaie, apoi se scurg de apă şi se pasează cu furculiţa. Din 2/3 de aluat se întinde o foaie, care se aşază şi se nivelează într-o formă rotunda (26-28 cm) unsă cu grăsime şi tapetată cu făină, peste care se pun apoi gutuile pasate şi se presară cu 2-3 linguri de zahăr. Restul de aluat se întinde într-o foaie care se taie fâşii, din care se aşază un grilaj peste gutui. În spaţiile rămase libere se pune gemul de caise cu linguriţa. Se coace în cuptorul preîncălzit (la 180 grade), 40-45 minute.
Dulceaţă de gutui şi nuci
Ingrediente: 1 kg zahăr, 1/2 litru apă, 3 kg gutui, 1 kg nucă.
Preparare: Se fierbe apa cu zahărul până când se leagă siropul. Gutuile tăiate cubuleţe cu tot cu coajă se fierb în sirop până se leagă din nou. Când e aproape legat, se pun nucile în bucăţele mari. Apoi dulceaţa se toarnă în borcane încălzite. După ce se răcesc, borcanele se pun în cămară.