contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Burger Vegetarian: De Linte (1)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pai sa mai mancam si noi ceva, zic, ca prea v-am lasat flamanzi in ultimult timp :)

Dupa cum ma stiti deja, nu-s chiar cea mai carnivora persoana cu care te-ai putea aseza la masa. Sigur ca imi plange uneori sufletul dupa o portie de coaste de porc mozolite bine cu sos sau dupa niste pui cu mult mujdei sau dupa o vita frageda (mmm... are you drooling yet? I know I am)


...So anyway, sa se intoarcem la subiect. Deci, chiar daca uneori poftesc la carne, tot asa, sunt si momente cand prefer sa o inlocuiesc cu altceva - ceva din gradina, vegetal - you know?


Asa s-au intamplat acesti burgeri:






De mult ma tot batea gandul sa-i incerc, mai ales ca provocarea de a face un burger vegetarian care sa concureze cu the real juicy, beefy deal mi se parea una demna de talentele mele fantastice (ahemmm... dregem glasul cu modestie si continuam :p)


Chiftelele in sine le-am mesterit uite-asa:


Am adunat laolalta urmatoarele:

  • 150g (sau 3/4 cup) linte verde
  • 75 g (sau tot 3/4 cup) nuci 
  • 4 linguri pesmet
  • 3 catei de usturoi, zdrobiti
  • 1 lingurita chimion
  • 1 lingurita coriandru
  • fulgi de ardei iute dupa pofta sufletului (eu am pus un varf de cutit ;)
  • sare si piper
  • 2 oua
Lintea am spalat-o bine in cateva ape si apoi am pus-o la fiert, cu apa (si sare!) cat s-o acopere cu vreo 2 degete, la foc mic (aveti grija si n-o parasiti de tot - ea absoarbe apa si se umfla si s-ar putea sa fie nevoie sa mai completati cu inca putina apa). Dupa vreo 20 minute de bulbuceala, era gata fiarta si frageda nevoie mare.

In timpul asta am pus in robot nucile, pesmetul, usturoiul si condimentele si le-am omogenizat bine. Tot in robot a ajuns si lintea fiarta, scursa bine si racorita nitel. Am mai mixat de cateva ori la viteza mare, dar nu cat sa fac lintea piure - telul e sa mai ramana si bobite intregi - pentru textura, you know? :)

La final am adaugat ouale, am amestecat bine si am format 4 chiftele maricele, cat sa se potriveasca pe cele 4 chifle de la Mega. Le-am prajit in 3 linguri de ulei de masline la foc mediu vreo 8-10 minute pe fiecare parte.

Ultima parte-i cea mai distractiva: asamblarea! Aici e dupa pofta inimii si dupa ce gasesti in frigider. La noi s-a intamplat asa: chifla rumenita 2-3 minute pe gratarul cuptorului, burgerul de linte, 2-3 linguri de sos de iaurt cu patrunjel (1 iaurt mic + 1 lingura zeama de lamaie + nitel patrunjel tocat + sare si piper), vreo 2 frunze de salata, cateva feliute de rosii si cateva inele de ceapa rosie. 

Ar mai fi mers si rondele de castraveciori (acri sau nu), fasii de ardei ... ce va doreste voua sufletelul!


Si da, dom'ne! Se poate! Burgeri vegetarieni si totusi buni de te lingi pe degete! Nici nu m-am indoit vreo secunda! Au asa... un aer arabesc cu iaurtul si aroma de chimion si coriandru, super-fresh si super-sanatosi! Genul asta de mancare e exemplul perfect ca si vegetarienii pot sa manance lucruri gustoase si sa nu duca absolut deloc dorul carnii :D


(acum ca vine postul, as zice ca puteti sa incercati sa-i faceti si de post - fara oua adica - dar s-ar putea sa fie mai sfaramiciosi, deci atentie mai mare la manevrele pe care le faceti la prajit! in rest, nu ma indoiesc ca vor fi fix la fel de deliciosi!)

Eu ii trec pe lista de "favorite" - sunt curioasa voi ce parere o sa aveti despre ei!