contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cararea Anevoioasa A Home-schooling (1)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
_DSC3333
Va povesteam intr-un din postarile trecute ca incerc sa implementez un program de homeschooling pentru Andrei in special. A fost o adevarata bataie de cap la inceput dar acum pot spune ca lucrurile au cam luat-o pe fagasul cel bun.
- Prima chestiune ce m-a derutat a fost ce program sa urmez, ce filozofie de educatie. Imi place foarte mult si ma simt atrasa de sistemul Montessori dar nu ma simteam in stare sa pot aplica ca la carte metoda. Am gasit si alte sisteme cu idei ce mi s-au parut folositoare, asa ca intr-un final am facut un amalgam din mai multe idei pe care incerc sa le aplic la copiii mei pe baza unui program saptamanal care sa contina, in mare: o tema a saptamanii, activitati de motricitate, activitati practice, socializare si activitati creative. In fiecare saptamana mi-am stabilit o tema (deja mi-am stabilit temele pe urmatoarele doua luni) despre care discutam, ne jucam, repetam, exploram toata saptamana. Saptamana asta povestim despre transporturi: intai am exemplificat cu ajutorul unor jucarii diferitele  diversele mijloace de transport, le-am exemplificat cum functioneaza fiecare si unde (pe uscat, pe apa, in aer). In fiecare zi gasim tot felul de jocuri si activitati in care sa “furisam” notiunile noi. Suntem la inceput ca si activitate structurata dar sunt curioasa incotro ne duce. Un prim efect l-a descoperit iubi din primele zile inca: venind acasa, se astepta sa gaseasca niste copii zburdalnici si osteniti, o mami epuizata dupa o zi intreaga de alergatura, jucarii aruncate din toate colturile. A gasit doi baietei cumintei, impingand din spate masinute pe covor, mami trebulaind linistita in bucatarie si doar cateva jucarii risipite in toata casa. S-a mirat cu voce tare ca ce-am patit: misterul nu era deloc ….nebulos. Mai mult din 80% din timpul zilei mi-l dedicasem in exclusivitate lor, am renuntat si la curatenie si la trebulait si ne-am jucat, am explorat, am spus povesti si am cantat. Rezultatul? Niste copilasi jubiland de fericire. Si in mod normal le dedic timp dar sa stau toata ziua sa le cant, sa le spun poezii, sa le fac teatru de papusi, nu e mai intamplase niciodata. Si diferenta s-a vazut…
Am hotarat sa-mi revizuiesc programul si caut mereu noi trucuri sa vad si de gospodarie si de prichindei cat pot de bine. Nu suport nici sa raman in urma cu treaba in casa, caci asta nu face decat sa se adune si in final sa fie si mai mult de lucru. Cum incerc sa le impac, o sa va povestesc cat de curand. O fac in speranta ca si alte mamici vor veni cu idei sa-mi imbunatatesc programul. Deja am primit idei foarte bune care s-au dovedit asa in practica, alte idei pot fi bune in anumite familii dar pot fi reformulate si readaptate in alte familii pe nevoile acestora.Totul este sa existe acea samanta a ideii care sa inmugureasca in ceva frumos.
flower-01