contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Câte Ceva Despre Condimente

articol scris de adellaida blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Arta condimentarii este o „arta" foarte veche, datând din epoca paleolitica. Mâncarea era condimentata cu usturoi, chimen, mustar si alte plante aromate. Rolul lor este important mai ales în alimentatia dietetica dând savoare unor mâncaruri lipsite de sapiditate. La sfârsitul secolului al XV-lea marile descoperiri geografice au deschis „drumul mirodeniilor" care costau foarte scump putând fi cumparate numai de cei bogati. La început saracia mâncarurilor era „marcata" prin utilizarea diferitelor condimente locale. Ba mai mult unele fripturi de carne sau peste erau stropite cu anumite esente de parfum. Cu timpul s-a observat rolul condimentelor ca fiind considerate valoroase în alimentatie.
Trebuie subliniat faptul ca abuzul de condimente (naturale sau sintetice) poate avea efecte nocive asupra organismului, de pilda: iritarea tractului gastrointestinal, ducând pâna la ulceratii ale mucoasei prin abuzul de ardei iute care are un puternic efect iritant. De asemenea, consumarea unor condimente împreuna cu bauturile alcoolice ale caror efecte iritant si deshidratant sunt binecunoscute.
În unele boli hepatice, cardiorenale, gastrointestinale se stie ca nu trebuie consumat orice condiment având consecinte negative.
Stresul - inclusiv alimentar - poate fi „piperul vietii sau sarutul mortii". Din aceasta afirmatie a fiziologilor se subliniaza faptul ca valoarea psihologica si biologica a condimentelor poate prezenta un pericol prin utilizarea lor nejudicioasa.
Originea cuvântului „condiment" este din limba latina, de la verbul condire, ceea ce se traduce prin a adauga sau a drege. Condimentele nu au valoare nutritiva, fiind întrebuintate pentru a da gust placut si apetisant mâncarii, stimulând, totodata, secretia sucurilor digestive. Sunt utile într-o alimentatie dietetica întrucât dau o savoare deosebita mâncarurilor lipsite de sapiditate.
Exemplele condimentelor care pot înlocui sarea sunt multiple. Am ales numai o parte dintre ele care pot fi folosite cu usurinta si în gospodaria noastra. Acestea sunt de mare folos pentru realizarea celor mai dificile regimuri fara sare.

OTETUL poate fi adaugat în diferite salate (de ardei copti, de castraveti), sosuri (marinate), ciorbe (de fasole verde) etc.
SUCUL DE LAMÂIE se poate adauga în supe, ciorbe (greceasca), salate (de cruditati, de conopida etc.).
BORSUL adaugat în ciorbe, pe lânga gustul agreabil, aduce o cantitate importanta de vitamine din complexul B.
USTUROIUL a ajuns sa fie cunoscut cu trei secole înaintea erei noastre. În antichitate, egiptenii cultivau usturoiul, iar grecii aveau o repulsie pentru el datorita mirosului puternic, în schimb romanii erau mari consumatori de usturoi. În evul mediu, usturoiul era considerat ca o planta ce avea proprietatea de a distruge duhurile rele! Astazi proprietatile lui dietetice si efectele binefacatoare (fortificant, laxativ, diuretic, antiseptic etc.) sunt mult apreciate. De asemenea, contribuie la prevenirea sclerozei, având un efect salutar asupra circulatiei sângelui.

Articol recomandat de gatindcumira.blogspot.com