contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ceafa De Vitel Cu Sos De Tarhon Si Cartofi Picanti

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 Friptura de vită este printre preferatele mele Problema este cât timp coacem friptura, ca să nu avem o bucată de talpă în farfurie..În primul rând depinde de tipul de carne, ce parte a animalului este, apoi depinde de însăși animalul, cum a fost hrănit,când a fost sacrificat, cum a fost gătit,etc.  
 Ca să ne bucurăm de o friptură de vită după gustul propriu, eu zic că merită să investiți 20-30 de lei într-un termometru de carne, care are indicat pe el și temperaturile din interiorul cărnii , care trebuie atinse pentru diferitele tipuri de pregătire și tipuri de carne.Dacă nu vreți să faceți o astfel de investiție, vă rămâne testul cu degetele, ca în filmulețul de mai jos. 


 INGREDIENTE:
 -1-1,3 kg ceafă de vițel
 -o ceapă roșie
 -2 căței de usturoi
 -o linguriță coriandru măcinat
 -o ceașca de supă de vită sau apă fierbinte
 -sare, piper după gust
 -piper roșu măcinat
 -1,5 kg de cartofi
 -o linguriță paprica afumată
 -ulei
 Ptr. sos:
 -200 ml smântână dulce de gătit
 -50 ml vin alb sec
 -20 g unt
 -o ceapă mică tocată
 -2 linguri de tarhon verde tocat
 -sare, piper alb după gust

 MOD DE PREPARARE:
 1.Presărați carnea cu ulei, sare, piper, piper roșu și coriandru, masați bine.Frigeti-o într-o tigaie, până se rumenește ușor, pe ambele părți.

 2.Așezați carnea într-o tavă unsă cu ulei, ce va merge la cuptor. Adăugați pe lângă carne feliile groase de ceapă și usturoiul întreg. Turnați supa fierbinte și dați la cuptorul preîncălzit la 180*C, timp de aproximativ 40-50 de minute sau până ce carnea este rumenită și pătrunsă după gustul dumneavoastră.Pentru o carne de vită medium rare, roz și moale, temperatura în partea cea mai groasă trebuie să fie de aproximativ 72 *C.

 3.Intretimp curățați cartofii, taiați-i bucăți, sărați, piperati, amestecați-i cu paprica afumată și prăjiți-i în ulei, sau pe o tavă tapetată cu hârtie de copt , stropiți cu ulei, la cuptor.Eu am ales ultima varianta.

 4.Ptr. sos: căliți ceapa în unt, stingeți cu vinul, fierbeți 2-3 minute să se evapore alcoolul din vin, adăugați smântâna lichidă și tarhonul, fierbeți ușor 4-5 minute, până se leagă sosul.Asezonați cu sare și piper alb. Dacă sosul nu s-a legat suficient puteți adaugă o jumătate de linguriță de amidon dizolvată într-o linguriță de apă rece și mai dați un clocot, până se leagă.
 5.Serviți friptura stropită cu sosul de tarhon alături de cartofii prăjiți.

 Poftă bună !