contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cel Mai Bio Mezel Din Lume

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

De ceva timp, am renuntat sa mai cumpar mezeluri din comert si m-am apucat sa-mi fac propria “sunca” de pui. M-am saturat de produse in care ingredientele principale sunt proteina de soia, emulsia de sorici si alte realizari ale chimiei moderne.

Pe internet am gasit doar retete de sunca pentru care trebuia sa folosesc sare de Praga, un nitirit (sau nitrat) in care se lasa carnea la macerat si de la care-si capata culoarea rozalie. Problema cu aceasta substanta este ca trebuie dozata foarte atent, altfel devine extrem de toxica. Nu mai spun ca nici nu stiu de unde s-o obtin.

In plus, ideea era sa fac “mezeluri” cit mai naturale (mda, ca si cum pieptul de pui din magazin are vreo legatura cu natura).

Asa ca m-am apucat de inventii.

Mai intii am luat niste piepti de pui monstruosi, cum nicio bunica de a crescut gaini o viata nu a vazut. Pe acestia i-am perpelit putin in tigaie, cu o picatura de ulei, pina s-au albit pe toate partile. Pieptul a ramas crud inauntru – aceasta perpelire doar a coagulat albuminele de la suprafata, “sigilind” sucurile in carne. Dupa aceea, am facut un sos aromatic: am zdrobit vreo patru catei de usturoi, pe care i-am amestecat cu piper macinat, cimbru, paprika si sos de soia (recunosc, nu pot sa maninc un salam fara urma de monoglutamat de sodiu, prezent in belsug in chinezaria asta)

Peste mirodenii am turnat 50 de grame de apa fiarta, iar apei i-am dat vreo jumate de ora sa traga toate aromele din condimente. Mai pe urma am strecurat sosul prin cea mai fina sita din bucatarie, in care am asezat si un servetel (mi-as fi dorit sa am un filtru de cafea). Folosindu-ma de o seringa, am injectat zeama obtinuta in pieptii de pui, pe care i-am infasurat apoi in folie de aluminiu.

Ultima miscare e sa tin viitoarea sunca la cuptor vreun ceas la 160 de grade. Cind e gata, scot folia si las pieptul sa respire si sa se raceasca. Cind s-a racit, o ning cu paprika, pentru efectul estetic.

Asta e sunca mea de pui facuta in casa. Adevarul e ca-i mai degraba o friptura rece de pui injectata cu mirodenii. Nu e la fel de elastica si aratoasa precum sunca din comert, dar eu cred ca e mai sanatoasa, macar ca stiu ce e in ea.

Cine are o metoda mai buna e rugat s-o impartaseasca. Mai ales ca am de gind sa repet figura si cu o frumoasa bucata de muschi de porc.



Articol recomandat de reteteistete.wordpress.com