contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cetateni, Incolonati, Haidem In Piata!

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Mix Vegatables
Noua distractie a politicienilor, aia in care ne inchid duminca cu forta hipermarketurile ca sa ne ducem si sa facem vanzare la piata, are, normal de altfel, si prieteni si dusmani, am ascultat ambele parti dar am ramas la ideea mea dintai: e o porcarie.


Eu una as fi de acord sa inchida prin lege duminica toate magazinele dar nu din motivele invocate de ei ci ca sa se mai odihneasca si vanzatorii in rand cu toata lumea. 
In al doilea rand, motivele invocate de initiatorii ideii mi se par ...stupide. O spune o persoana, adica moi, care e foarte cumpatata si atenta cand face cumparaturi, din principiu incerc foarte mult sa cumpar din productia autohtona, stiu totdeauna de unde pot obtine maxim de calitate la pret rezonabil. Imi fac aprovizionarea din timp, plec la cumparaturi cu liste si rar mi se intampla sa fiu nevoita sa dau o fuga pana la bacania de colt pentru ca am uitat sa iau nu stiu ce ingredient. Asadar nu sunt o sustinatoare cu orice pret a magazinelor mici si mijlocii de grija carora am vazut ca domn Tabara, unul din intiatorii acestei idei, nu mai poate. Explicatia? In aceste magazine mi s-a intamplat sa gasesc acelasi produs la pret si triplu fata de supermarket. O gramada din produse sunt in situatia asta. Citeam la un moment dat ca hipermarketurile ar duce politici din care ele sa obtina tot timpul preturi sub piata, facand o vanzare mai mare si, vezi Doamne, santajeaza producatorii si distribuitorii astfel. Eu nu stiu cata adevar si cata minciuna este in motivarea asta, un lucru stiu insa sigur: dintr-un loc il pot lua ieftin, dintr-un loc il iau excesiv de scump. Acelasi produs. Or duce hipermarketurile nu stiu ce politici dubioase dar stiu ca si nici micii comercianti nu sunt usi de biserica si sunt momente (in apropierea sarbatorilor) in care literalmente incearca sa te jupoaie de bani.  
In privinta carnii, personal prefer locurile de mine stiute, doua macelarii, afaceri de familie de unde-mi iau carnea, mezelurile (desi consum rar asa ceva) tot de la o firma din Sibiu - ma duc la magazinul lor de desfacere ca e mai ieftin, cartofii ii aduce soacra de la tara si cand ni se termina mai aduce de la vecinii de la tara, rar s-a intamplat sa iau din piata sau de la supermarket, legumele fie din piata, fie din gradina alor mei, din hipermarket, fie din zona unde stau, de pe la magazine - cum se nimere, pentru ca asta este, tot timpul ai nevoie de fructe si legume. De la micile magazine de la coltul strazii cumpar painea, covrigei pentru bebe, inghetata (vara, normal), ocazional apa minerala (cand nu pot ajunge la un en-gross), iaurt. Primavara, vara, toamna prefer legumele si fructele din piata, iau cu kilogramele caise, piersici etc etc imi place sa stiu din ce zone ale tarii provin. Iarna nici nu prea gasesti producatori prin piata iar multe din fructe sunt tot din import. 
La ideea asta imi repugna, mai ales, aerul de ipocrizie pe care-l emana. Pentru ca fix cei ce ne tin teorii despre cum sa mergem la piata sa facem vanzare producatorilor, fix aceia sunt cei ce ar trebui sa sprijine prin politici inteligente producatorii din Romania dar nu o fac. In schimb au pretentia sa scoata castanele din foc tot cu mana noastra, a cetatenilor. De ce nu s-au gandit pana acum ei, politicienii, sa sprijine taranii cumparandu-le marfa la fair price (ori chiar putinel mai mare) si sa organizeze o retea de distributie (un supermarket romanesc, na) a acestor produse la preturi chiar mai mici decat cele cu care le-au cumparat, subventionand diferenta. Ar fi chiar atata pierdere? La cat jaf a existat si exista la varfurile puterii, se putea gasi o mica pierdere si pentru o cauza buna. S-ar mai fi putut gasi multe solutii cu care statul sa ajute eficient agricultorii dar nu, mai bine le tai cetatenilor sursa de aprovizionare convenabila (convenabila pentrui ca ies mai ieftin la suma totala) si-i oblig duminica sa cumpere de unde zicem noi, politicienii, ca suntem destepti si vrem binele boborului. Am o simpatie deosebita pentru muncitorul pamantului ce vine sa-si  vanda truda in piata (de multe ori la preturi mult sub munca depusa) dar ideea asta nu e deloc o solutie ci o bataie de joc in plus la adresa romanilor. Tot asa si cu magazinutele de cartier, in logica politicienilor - nu conteaza ca kilul de detergent de gresie e 15 lei la magazinul din colt si 7 lei in hipermarket, noi trebuie sa sprijinim magazinutele mici si sa-i trimitem pe boboreni sa marce banul acolo. 
De aceea, ideea politicienilor mi se pare cinica, pentru ca nu urmareste decat sa ne faca tot pe noi, cetatenii, sa platim un pret mai mare pentru lipsa lor de idei si  inactivitatea  lor in domeniu. E prea complicat sa gandeasca ei politici, mai bine sa ne forteze pe noi sa cumparam de unde nu vrem. Hallo, domn Tabara, va spun un secret, nu cred ca s-a mai gandit cineva la el (sanchi!): eu daca vreau sa cumpar din piata, cumpar - si chiar o fac dar de bunavoie, nu pentru ca sunt nevoita. Daca vreau sa cumpar de la magazinul din colt, cumpar.  Hipermarketul nu-mi pune glontul la cap daca merg in piata, nici daca merg la magazinul din colt. Pentru ca nu conteaza daca am bani multi sau nu, ideea este ca sunt econoama si nu-mi bat joc de banii castigati cu truda. Si nici nu sunt sigura de faptul mult pomenit ca, daca supermarketurile nu ar stabili prin contracte cu producatorii preturi mai avantajoase, noi, cumparatorii, am mai avea de unde lua produse mai ieftine. Ba teama mi-e ca am ajunge sa cumparam din ce in ce mai scump. Pentru ca asa e in Romania.

Nostimada e ca eu nici nu fac cumparaturi duminica, deci hotararea asta nu m-ar afecta deloc. Tot asa inteleg ca sunt oameni care fac cumparaturile duminica de nevoie, pentru ca doar atunci au timp si mi se pare foarte nedrept fata de ei sa-i punem sa plateasca mai scump, doar pentru ca asa vrea heirupist domn Tabara. A, si inca ceva: sper la modul cel mai sincer ca domn Tabara, daca tot iubeste atat magazinutele si piata, sa-si faca cumparaturile numai de acolo si never ever sa nu puna piciorusul delicat in vreun (cah) supermarket. Sa sustina dansul din salarul de parlamentar preturile umflate de la bacania din colt si sa nu zica nici pas: a fost ideea dansului, s-o suporte cu demnitate.:) 

Articol recomandat de casutalaurei.blogspot.com