contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Chateau La Tomaze, Coteaux Du Layon Sau Ambiguitatea Sistemului Oenologic Francez

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

azi am avut o intalnire de afaceri cu o mana de fermieri francezi din valea loirei. la sfarsit, am primit o sticla de vin alb pe care ar fi trebuit sa o savurez "bine racita". 

visam un vin proaspat, sec,  din 2012 pe care sa-l pot asocia unui pecorino maturat din sardinia ce-l aveam prin frigider. ba chiar i-am tras pe amandoi in poza, sa dau exemplu de cat de sofisticat ma tratez eu in seara asta. 

ei bine, am luat teapa. nu-i prima oara cand iau teapa cu etichetarea asta frantuza care nu anunta nici in ruptul capului ce se gaseste in sticla. nu tu soi de strugure, nu tu sec, demisec, demidulce sau dulce, nimic...

vinul asta e un minunat vin dulce, cu rest de zahar de 94g/l din soiul chenin blanc. nas de mandarine si tei, molatec dar fara sa duca lipsa de aciditate, se dezvolta in gura si-ti umple papilele de bucurie. pe final apar si niscaiva note de lamaie si musetel. ar fi mers perfect cu niste smochine coapte, nicidecum cu pecorino sardo. 

isi merita pe deplin pretul de 8 euro ( in franta). desi teapa-i dulce, tare mult mi-as fi dorit sa gasesc soiul strugurilor si tipul vinului pe eticheta, ca n-am de unde sa stiu miile de denumiri controlate din franta. 
hai noroc.