contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Chec Cu Prune Si Ghimbir

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
 
Textura acestui desert irezistibil este o combinatie de chec sfaramicios, aromat cu ghimbir, cu piure lipicios de prune uscate. Rezultatul final se pastreaza bine - de fapt se imbunatateste dupa ce a fost pastrat 1-2 zile - si este o buna alegere ca desert, datator de energie, al unui pranz luat la pachet.

1 chec taiat in 12 felii
  • 200 g prune uscate, fara samburi, tocate
  • 100 ml ceai tare, racit
  • 115 g unt
  • 75 g sirop de zahar
  • 300 g faina
  • 1/2 lingurita de praf de copt
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • 1 ou batut
  • 6 linguri lapte semidegresat
  • 75 g tulpini de ghimbir in sirop scurse si tocate
  • 2 lingurite de sirop de ghimbir (optional)
  1. Se incalzeste cuptorul la 160 grade. Se foloseste hartie pergament pentru a tapeta o forma de copt.
  2. Se pun prunele uscate si ceaiul intr-o craticioara si se dau in clocot. Se micsoreaza focul, se acopera craticioara si se fierb incet, circa 10 minute, pana cand cea mai mare parte a lichidului a fost absorbita de prune.
  3. Se rastoarna prunele intr-un blender si se proceseaza pana se obtine un piure destul de omogen. Se pune piureul deoparte.
  4. Se pun untul, zaharul si siropul intr-o cratita si se incalzesc cu grija pana ce s-au amestecat, iar zaharul s-a topit. Se ia cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca putin.
  5. Se cerne faina, praful de copt si scortisoara intr-un castron mare; se face o adancitura in centrul castronului. Se adauga mixtura calda de sirop, oul si laptele si se amesteca cu grija.Se pune deoparte 1 lingura de tulpini de ghimbir tocate, iar restul se incorporeaza in mixtura.
  6. Se toarna in forma pregatita o treime din mixtura de chec si se intinde pe fundul formei, in strat uniform. Deasupra se intinde, in start egal, jumatate din piureul de prune. Se adauga inca o treime din mixtura de chec si se intinde in strat egal, apoi se intinde similar restul de piure de prune. In final, se adauga ultima treime din mixtura de chec si se niveleaza.
  7. Se presara deasupra ghimbirul pus deoparte. Se coace checul 1- 1 1/4 ora, pana ce a crescut frumos, s-a rumenit si este ferm la atingere. Se raceste 10 minute in forma, apoi se rastoarna pe un gratar metalic si se lasa sa se raceasca complet.
  8. Se unge suprafata checului cu siropul de ghimbir, daca se foloseste, apoi se infasoara in folie metalica si se lasa sa stea cel putin 24 ore inainte de a fi feliat. Checul se poate pastra cel mult o saptamana.
Avantaje
  • Prunele uscate aduc cantitati folositoare de fier, potasiu si vitamina B6. Sunt de asemenea bogate in fibre, sarace in sodiu si nu contin de loc grasimi. Independent de continutul de fibre, prunele uscate sunt cunoscute pentru efectul laxativ ce poate fi folositor in tratatrea constipatiei.
  • Comparat cu retete similare, acest chec este o alegere buna in cadrul unei diete sanatoase caci foloseste mai putin zahar - datorita includerii de prune uscate, dulci in mod natural - si mai putine grasimi.
Fiecare felie contine: 240 kcal, 4 g proteine, 9 g grasimi, 39 g carbohidrati (din care 20 g zahar), 2 g fibre
Posted by Picasa