contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Chec Lia

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
În primul rînd vreau sa urez tuturor mamelor: "Happy Mother's Day!" , 
sa le ofer un buchetel de lacrimioare din gradina mea, 
iar în încheiere sa le servesc si un chec minunat! 


În cel de-al doilea rînd, îmi cer scuze pentru ca în ultima vreme nu am mai ajuns sa raspund mesajelor voastre si nici sa scriu pe bloguri, dar cum am gasit ceva timp, v-am urmarit din umbra si pe la colturi, ce-i drept cel mai mult de pe telefon. Asta este, mai avem si perioade aglomerate.  
 
Am facut checul Liei, dar e altul :D  O sa-l fac si cu exact aceleasi ingrediente, dar pîna atunci s-a cerut ceva dulce, si mirare mare ca printre renovari chiar m-am pus pe facut dulciuri! Nu stiu daca varianta mea ti-ar place, eu oricum îl voi numi Chec Lia, si-l voi lasa mostenire în patrimoniul familiei. Reteta originala o puteti citi pe blogul Liei, Povesti culinare.
Checul asta este exact un chec pe gustul familiei mele. Ne regasim cu totii în el, avem fructe, ciocolata, blat pufos si aromat, cu textura perfecta pentru papila noastra. Si cred ca ar iesi bun cu orice nucoasa, iar merele pot fi înlocuite cu pere, gutui, as risca sa spun chiar si morcovi buni si dulcegi... totul e sa descoperiti combinatia ideala. 
 

Am înjumatatit gramajul ingredientelor, si totusi mi-a iesit un chec marisor.

Ingrediente:
  • 100 g unt moale
  • 100 g zahar pudra
  • 100 g faina de spelta
  • 2 galbenusuri
  • 2 albusuri
  • 50 g cocos
  • 50 g ciocolata amaruie (Lindt 70% cacao)
  • praf scortisoara
  • zahar vanilat ( de mine)
  • 1 lingurita praf de copt (eu folosesc Weinstein/acid tartric* obtinut din vin)
  • 2 pere mititele, curatate de coaja si date pe razatoare (as zice echivalentul unui mar mare)
  • unt si faina pentru tapetat forma

* Acidul tartric este un acid organic, care se gaseste în numeroase plante si în numeroase fructe, precum strugurii si bananele. Acidul tartric este unul din acizii importanti ce se gasesc în vin (în forma L(+)). De la Wikipedia cetire

- Se pregatesc toate ingredientele, se unge forma cu unt si se pudreaza cu un strat fin de faina, ciocolata se toaca grob sau se da pe razatoare, se rad perele si se preîncalzeste cuptorul la 180°C.

- Se freaca untul moale cu zaharul vanilat si jumatate din cantitatea de zahar pudra, iar albusurile se bat spuma "batz" cu cealalta parte de zahar pudra.

- Perele se amesteca cu ciocolata, iar faina se amesteca cu nuca de cocos, praful de copt si un praf de scortisoara.

Se amesteca cele trei amestecuri împreuna. Compozitia este destul de stabila si densa, nu va îngrijorati, asa trebuie sa fie. Se niveleaza compozitia în tava/forma pregatita si se da în cuptor timp de 40 minute. Daca faceti în cantitate dubla, 60 de minute.
Checul se lasa la racorit în forma. Eu l-am lasat doar vreo 7-8 minute la racorit în forma, apoi l-am trecut pe platou. Se serveste pudrat, cu sos de vanilie, cu înghetata... sau cu ce doriti!

Cîteva poze din timpul prepararii. 






Modul de preparare este acelasi, dar fiind mai mic, l-am copt doar 40 minute. 



Aici golas. 


Pudrat.



Pofta buna si o duminica minunata sa aveti!