contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cheesecake Cu Capsuni

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
     Trebuie sa va spun din start ca nu sunt un mare fan al dulciurilor cu branza dar pentru ca am avut o cerere deosebita de aceasta data, am facut o concesie si am ales o reteta superba de la Stephanie.
     Pentru cheesecake trebuie sa folositi o branza grasa, cremoasa si musai dulce. Puteti sa folositi mascarpone, quark sau ricotta dar avand in vedere pretul pe kilogram, nu v-ar iesi o prajitura prea economica. Eu am folosit branza dulce pe care am luat-o de la supermarket (pur si simplu am intrebat vanzatoarea ce branza e mai grasa si cremoasa); cat despre biscuiti, eu folosesc mereu biscuiti digestivi pentru ca au un gust neutru, fara arome cu un continut redus de grasimi si zahar (se gasesc in orice supermarket si costa in jur de 7 lei pachetul de 400g).
     Pentru decorul minunat am folosit capsuni congelate (tinand cont ca sunt in afara sezonului, altfel folosesc capsuni proaspete). Pentru un aspect cat mai frumos am facut un pure de capsuni pe care l-am dat prin sita pentru a indeparta samburii.
     Acesta e cheesecake-ul meu cu "model floral" :)


Ingrediente crusta:
  • 300g pesmet de biscuiti digestivi sau graham
  • 25g zahar (optional)
  • 110g unt topit
Ingrediente umplutura de branza:
  •  650g branza dulce
  • 150g zahar
  • 12g faina (aprox. o lingura)
  • 4 oua la temperatura camerei
  • o lingura de smantana grasa
  • o lingurita de extract de vanilie
Ingrediente sos de capsuni:
  •  350g capsuni congelate sau proaspete
  • 100g zahar
  • 200g apa
  • 2 linguri de zeama de lamaie sau portocala
 
     Biscuitii se zdrobesc pana se face un pesmet fin, se amesteca impreuna cu untul topit si zahar (daca va place mai dulce) si sepreseaza pe fundul si pe peretii unei forme de tort cu margini detasabile si se tine la frigider pana cand faceti umplutura de branza.

     Se mixeaza branza cu zahar si faina cam 2 minute. Se adauga ouale unul cate unul mixand dupa fiecare in parte cam 30 de secunde. Se adauga smantana si extractul de vanilie si se mai mixeaza putin. Se scoate crusta de biscuiti de la rece si se toarna peste ea umplutura de branza.

     Capsunele se pun intr-o craticioara impreuna cu zaharul, apa si zeama de lamaie si se pun pe foc. Tine pe foc pana cand ajung la punctul de fierbere si capsunile sunt moi (daca e nevoie, in cazul in care aveti capsuni proaspete se mai tin cateva minute la foc). Se baga sosul cu tot cu fructe la blender, apoi se dau prin sita pentru a inlatura semintele. Cand s-a racit sosul un pic, se pune sosul intr-un pos cu varful subtire (sau pur si simplu intr-o punga si gauriti un colt) si se introduce ici si colo in crema de branza lasand sos si la suprafata.

     Se trece cu un cutit prin umplutura de branza cu miscari regulate dintr-o parte in alta a formei (asa se fac inimioare). Daca nu doriti inimioare, mai treceti o data cu cutitul cu aceleasi miscari dar de data asta perpendiculare cu cele initiale si veti obtine floricele... sau cum vreti sa le spuneti (nu imi dau seama bine ce sunt).
      

     Se da la cuptorul preincalzit la 180 grade cam 15 minute apoi se reduce temperatura la 130-140 grade si se mai tine cam 50 min pana la o ora. Cheesecake-ul va fi gata atunci cand marginile sunt ferme iar centrul va fi inca moale. Se stinge focul si se lasa sa se raceasca treptat. Cand s-a racit se da la rece (de preferat peste noapte).
     Daca va doriti un cheesecake simplu fara sos sau umplutura puteti sa va inspirati si din aceasta reteta clasica de New York cheesecake pe care am facut-o acum ceva vreme. Pana data viitoare va doresc spor si S'aveti pofta!