contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Chefal Cu Sos Romesco

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Fileu de Chefal cu sos Romesco
Chefalul, în general este un peşte din fam. Mugilidae (chefali), având corpul alungit, solzi mari, cicloizi, capul uşor turtit, cu gura lată şi obtuză şi dinţisori ca nişte perii. Populează apele dulci sau salmastre, legate de mare, în Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Mediterana, litoralul Mării Negre şi lacurile litorale ale Mării Negre.
Se cunosc mai multe specii de chefal:
  1. Chefalul mare sau Platarin (Mugil capito) are 40-50 cm lungime,
  2. Chefalul cu cap mare sau Laban (Mugil cephalus) cu o lungime de până la 55 cm,
  3. Chefal auriu sau Singhil (Mugil auratus) cu o lungime de 20-35 cm
  4. Ostreinos (Mugil saliens) de 20-30 cm.*)

Acest peşte marin, trăieşte în cârduri, deplasându-se foarte rapid, cu viteze care nu pot fi depăşite de ceilalţi peşti din apele mãrii. Perioada lui de reproducere se desfăşoară în intervalul iulie - septembrie. Atât adulţii cât şi puii pătrund în lacurile litorale în căutarea hranei şi a apelor calde. Frate bun cu chefalul mare, chefalul mic are aceleasi obiceiuri, cu singura deosebire că suportă mai bine apele sărate decât apele dulci. Chefalul traieşte în bancuri pe toată coasta litoralului românesc.
Locuri unde se poate pescui pe teritoriul Litoralului nostru sunt: plaja Vadu, zona Petromidia, digurile de Nord si de Sud din Portul Midia, plaja Năvodari, Cazinoul din Mamaia, digurile din Constanţa din zona 3 Papuci, plaja Modern, Eforie Nord, Tuzla, Mangalia şi Vama Veche.
Are o carne albă-rozalie, uşor dulceagă, cu foarte puţine oase, fapt care îi dă un statut de peşte preferat în bucătăriile europene.

Dar hai să trecem la treabă!
O să pregătim azi un fileu de chefal la cuptor, cu sos Romesco, pregătit încă de ieri şi postat pe blog.
Cum se curăţă, se eviscerează, cum se filetează peştele şi cum putem să le scoatem oasele mici şi mari, nu vă mai spun. Metodele le găsiţi în orice altă reţetă cu peşte, de pe blogurile mele.


Întrun vas termorezistent, pe care îl ungem cu ulei de măsline, punem fileurile cu pielea în sus.
Încingem cuptorul la 180ºC.

Cu sosul (pasta) Romesco, pregătit cu o zi înainte, acoperim (turnăm peste) peştele. Acoperim vasul cu o folie de aluminiu. Dăm la cuptor pentru 15-20 de minute, în funcţie de grosimea peştelui.

La sfârşitul timpului de coacere, peştele e bine pătruns. Scoatem tava din cuptor, scoatem folia de aluminiu şi mai lăsăm 4-5 minute pentru a da o coajă sosului la exterior.

Garnitura care am pregatit-o a fost inspirată de blogul Bucatarul Maniac (proprietar Cristian Borod), reţeta ei (cartofi cu usturoi) o gasiţi aici.
Cartofi "acordeon" cu usturoi şi rozmarin la cuptor
Şi pe deasupra, am pregătit şi o salată proaspătă de sezon, făcută din ridichi, ceapă verde, salată verde, ulei de măsline şi asezonată cu sare după gust!
Peştele îl servim fierbinte, presarat cu pătrunjel (pentru voi) şi cu ceapă verde (pentru mine).

Chefal cu sos Romesco ... Done!
POFTĂ BUNĂ!
PREPARAT GARANTAT DE:


*) DEX Online


Articol recomandat de icrenegre.blogspot.com