contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Choux A La Creme

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Choux a la crème e un dulce pufos, cu gust de copilarie. Are gust de fericire, zile fara griji, veselie fara limite.
Multumesc Laura ca m-ai provocat la concurs ;) Am rasfoit cu drag retetele tale si m-am hotarat cu greu, dar si cu teama, la reteta de Choux. De ce teama? Pentru ca mereu mi s-a parut un dulce greu de facut, migalos, care iese doar cofetarilor cei mai priceputi. Imi era teama ca nu o sa fie durdulii, umflatele si cu interiorul gol, cum numai in vitrine le gasesti.
Particip cu reteta Choux a la creme la concursul organizat de Laura Adamache si Delimano. Trebuie sa recunosc ca premiul imi face cu ochiul : sunt atat de aglomerata cu nazdravanii mei mici incat doar un premiu pe care il doresc cu adevarat m-a facut sa imi sacrific rutina zilnica si sa ma reintorc la blogul meu drag! Am sters putin praful care se asternuse pe blog si m-am asternut pe treaba...




Choux a la crème - Reteta Laura Adamache

 
Ingrediente ( mi-au iesit circa 45 buc) :
 - 300 gr apa
- 200 gr faina
- 75 gr ulei
- 6 oua (cantarite cu totul 345 gr)
- un varf cutit sare
- un varf cutit zahar
 
In plus : 400 ml frisca  si o ceasca de fistic tocat pentru umplutura
si 100 g ciocolata si 30 g unt pentru glazura
 
Asa cum am precizat initial, reteta mi s-a parut a avea o dificultate foarte mare. am mai incercat o data, acum cativa ani, cand asteptam musafiri de seama si rezultatul a fost dezastruos: niste turte care nu semanau nici pe departe cu pufoasele choux-uri...
M-am inarmat cu vointa si rabdare si m-am incapatanat sa urmez ad literam sfaturile Laurei. Nu regret deloc, reusita m-a surprins chiar si pe mine. In concluzie : nu sunt greu de facut, sunt doar mai... delicate :)
 
Am pus la fiert apa, uleiul, un praf de sare si unul de zahar. Am asteptat sa dea in clocot si apoi am turnat toata faina. Am amestecat energic, sa nu se lipeasca de vas, pana am obtinut un aluat fara cocoloase. Tot pe foc, se amesteca pana cand aluatul devine omogen si se desprinde de pe peretii vasului.
 
Dupa atata emotie, m-am odihnit si eu, si aluatul. Cat am amestecat ma rugam de el sa nu ma faca de rusine, ca predecesorul lui. I-am promis marea cu sarea, i-am povestit numai lucruri dragute despre nazdravanii mei care abia asteapta niste prajituri pufoase... pai cum altfel sa le pot arata eu lor ce copiarie dulce si parfumata am avut?!?!?!?
 
Choux a la crème - Reteta Laura Adamache

Inainte de pasul urmator, e bine sa dati drumul la cuptor, la 210 grade ( adica foc mediu spre mare). Ca la orice dulce copt in cuptor, preincalzirea cuptorului este esentiala pentru o coacere uniforma.
 
Dupa ce aluatul s-a racit complet, e timpul sa adaugam ouale. Acestea se adauga pe rand si dupa fiecare ou se mixeaza foarte bine aluatul pana la incorporarea lui completa. Abia apoi ne incumetam sa adaugam urmatorul ou.
Cu primele oua povestea a fost usoara. Cu ultimul in schimb.. ne jucam putin. Nu il adaugam pe tot o data ci il batem in prealabil si il turnam putin cate putin pana cand aluatul poate fi turnat dar este inca suficient de solid incat sa isi pastreze forma si dupa ce este spritat.
Ca sa imi fie mai usor sa il spritez, am pus punga intr-un pahar, cu marginea pungii rulata peste marginea paharului. Ca in poza :) Sunt bune si paharele de la Ikea la ceva...
 
Choux a la crème - Reteta Laura Adamache
 
Tava astfel aranjata s-a furisat cuminte in cuptor, aproximativ 20 minute.
In a doua etapa, se micsoreaza temperatura la 180 grade pentru circa 10 minute iar spre sfarsit se intredeschide usa cuptorului pentru alte circa 10 minute.
In timpul asta, dragalasele choux-uri motate s-au umflat in pantece de atata cochetarie si au iesit rotofeie si rumenite numai bune de umplut.
De data asta le-am umplut cu frisca batuta, amestecata cu fistic tocat si le-am glazurat cu 100 g ciocolata topita la bain marie impreuna cu 30 g unt.
Data viitoare le asteapta alta aventura dulce, umpluta cu frisca si cu crema de vanilie, ca in copilarie.
 
Nu-i asa ca sunt dragalase rau cu mot de ciocolata si fistic tocat?
 
Choux a la crème - Reteta Laura Adamache