contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciorbă Ardelenească De Curcan Cu Tarhon și Afumătură

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Noi, românii, suntem prin definiție o nație de gurmanzi, mâncărurile tradiționale românești fiind la mare căutare printre cunoscătorii artei culinare, români sau străini. Iar fiecare regiune este recunoscută, gastronomic vorbind, prin ceva: Moldova, prin pârjoalele moldovenești și poalele-n brâu, Dobrogea prin preparatele din pește și plăcinta cu brânză sărată, Oltenia prin mâncărurile cu praz și Zaibăr, ș.a.m.d. Noi, ardelenii, suntem recunoscuți pentru ciorbele cu tarhon și afumătură și pălinca de fructe. E adevărat că sunt mulți contestatari ai „bucătăriei ardelene”, despre care spun că este de fapt o bucătărie ungurească și săsească. Însă acelora le spun doar că Ardealul, prin esența sa, este un amalgam de naționalități care și-au împărtășit unele altora tot ceea ce aveau mai bun, iar lucru acesta se vede. Iar unora nu le place. Revenind însă la bucătăria din Ardeal, am gustat deunăzi o ciorbă de curcan cu tarhon și afumătură excelentă, așa încât nu am rezistat tentației de a vă împărtăși și vouă rețeta.
Ingrediente:
500 grame carne de curcan (spinare, aripi), 2 oase afumate, ceapă, morcovi, pătrunjel rădăcină, păstârnac, țelină rădăcină, cartofi, dovlecei, roșii, tarhon, sare, piper.
Mod de preparare:
Ceapa, morcovii, pătrunjelul, păstârnacul și țelina se toacă mărunt și se pun la călit 1-2 minute în 2 linguri de ulei. Se adaugă apoi două cani cu apă rece și se lasă să fiarbă acoperit 4-5 minute, apoi se completează cu apă și se adaugă 1 lingură de sare. Carnea de curcan se spală sub un jet de apă rece, se taie în bucăți și să dă într-un clocot. Se aruncă apa, iar carnea se răstoarnă peste legume. Se lasă să fiarbă, completând din când în când cu apă călduță, circa 40-45 de minute, până carnea se desface de pe oase. Se adaugă cartofii cubulețe și oasele afumate și se lasă din nou la fiert circa 10 minute. Se scoate afumătura, se pun dovlecelul și roșiile cubulețe și se lasă să fiarbă încă 5-6 minute. Se stinge focul, se potrivește de sare și piper, și se adaugă tarhonul mărunțit, împreună cu 2-3 linguri din oțetul folosit la conservarea tarhonului.
Mod de servire:
Se servește fierbinte, cu smântână sau lapte bătut și ardei iute.
Tips: Pentru cei care doresc și pot, ciorba se poate drege cu un gălbenuș amestecat cu 2 linguri de smântână. Pe timp de vară, însă, nu recomand dresura cu ou și smântână decât dacă faceți ciorba să o mâncați într-o singură zi, altfel se acrește repede.