contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciorba De Burta

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

  Ciorba de burta este o ciorba extrem de savuroasa, consistenta si bogata care pare a fi de provenienta turco-araba insa este atat de intalnita incat a fost asimilata ca fiind una din mancarurile noastre traditionale...

Ingrediente (pentru cca 6 portii):

-1 kg burta de vita (prefiarta),
-o radacina patrunjel,
-o telina mica,
-un pastarnac,
-un morcov mare,
-o ceapa mare,
-o jumatate ardei gras(optinal)
-cativa catei de usturoi ( dupa gust),
-150 g smantana,
-2 galbenusuri,
-o lingura faina,
-patrunjel sau leustean verde,
-otet, zeama de lamaie,
-3 linguri orez (optional),
-sare,
-piper macinat,

Preparare:

  Desi  prefer sa cumpar burta de vita cat mai putin procesata, chiar daca fierbe mai greu, de data asta m-am ales cu una prefiarta si tocata fideluta (e adevarat o fideluta imensa:)).
  Cum, probabil veti avea putine sanse sa achizitionati o burta necuratata, voi sari peste aceasta faza a prepararii si va voi spune ca, in cazul in care nu e deja tocata, se spala bine cu apa rece si otet (ca sa dispara mirosul specific) apoi se opareste in apa cu sare si ceva condimente (foi dafin si piper boabe).
  Dupa ce a fost oparita bine se scoate si se lasa sa se racoreasca apoi se taie in fasii subtiri dupa care se pune la fiert in apa rece cu sare (alta decat cea in care a fost oparita burta).
  Cand bucatelele au fiert bine, adica sau inmuiat aproape cat sa poata fi mancate se adauga zarzavaturile. Eu prefer sa le dau pe razatoarea mare mai putin ceapa si ardeiul  pe care le toc marunt insa exista si persone care prefera sa fiarba zarzavatul intreg pe care apoi il scot.
  Deoarece ciorba de burta este o ciorba foarte consistenta si bogata nu calesc niciodata legumele in ulei (grasimea rezultata din fierberea burtii si smantana mi se par suficiente).
  Cand zarzavatul a fiert se trece la dresul ciorbei adica cele doua galbenusuri se freaca cu un praf de sare, unul de piper, o lingura de faina si la sfarsit cu smantana pana se obtine o crema foarte uniforma, fara cocoloase.
  Lucrul acesta se face intr-un castron mare (1,5 l) pentru ca urmeaza sa diluam cu o ceasca de apa rece apoi cu un polonic punem ciorba fierbinte, putin cate putin pana ce compozitia ajunge la temperatura apropiata de a oalei amestecandu-se mereu. Abia in  acest moment se desarta compozitia in ciorba si se lasa la foc mic sa fiarba fara clocot inca 5 -7 min.
  Tot in acest moment se adauga orezul si zeama de la usturoiul zdrobit si strecurat dupa ce l-am  lasat sa se odihneasca cu 2-3 linguri de apa.
  Substanta acra se adauga cel mai bine la servire, in functie de gusturile fiecaruia. Unele retete au in compozitie si ceva oase (in speta picioare de vita) insa, cum spuneam ciorba este destul de consistenta si asa.
  Cand spun ca ciorba de burta este o ciorba extraordinar de buna si de apreciata nu exagerez cu nimic, cunoscatorii o sa-mi dea dreptate!