contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciorba De Coada De Vita Cu Moare, Varza Dulce Si Chimen

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Adica tot un soi de lucicos (lucskos) dar nitel diferit. Ideile mi-au venit pe parcurs si o pare de la Pacha, clujanul, ca el imi povestea cum mananca dumnealui cartofi cu chimen si bea moare de varza la gateala asta.

Adaptarea libera e a mea dar dupa cum m-am gandit, s-au potrivit perfect ingredientele. Nu e prea aratoasa, dar nu are nevoie, ca nu cred ca o sa vada mult lumina zilei.

Legumele folosite au fost urmatoarele: ceapa (si verde si uscata), varza alba, morcov, telina, ardei gras si iute.

In plus, suc de rosii (as fi pus proaspete, dar au gust fix ciuciu), chimen, paste fainoase (de care va convin) si zeama de varza.

Fac o paranteza, ca era o discutie pe Culinar despre oalele cu presiune, kuktele adica. Cum ca trebuie spumata carnea, bla bla. Nu stiu sa explic tehnic de ce, dar nu e nevoie, carnea (fireste bine spalata si eventual data un clocot, acum depinde) fiarta direct in oala, lasa toate reziduurile care ar fi facut spuma, pe peretii vasului.

Repet, vorbesc strict din experienta si nu am nici o explicatie stiintifica, dar nu trebuie luata spuma, zama ramane lacrima. Sigur, ramane oala de frecat.

In poze am pus supa concentrata si varzuca in sectiune, ca arata ca un copac :D

Sa continuam, cozile de vaca bine bibilite si pigulite le-am fiert cu ceapa uscata si telina. Ardeii, morcovul, ceapa verde, le-am inabusit cu sare si chimen, cu capac, sa lase zeama. Cand s-au inmuiat am pus si pasta de rosii si am mai lasat cateva clocote.

Carnea fiarta am dat-o jos de pe oase, apoi am facut cunostinta verzei taiate marunt, legumelor inabusite, supei si carnii. S-au placut.

Cand si varza a fost fiarta, am pus pastele si zeama de varza si am mai lasat cam zece minute.

Daca sunteti ardelean, smantana nu ii strica deloc. Si chit ca nu este fatoasa, combinatia de varza, moare si chimen e dementiala, indiferent ce carne ii puneti sau daca o faceti de post. Ca merge si de post, fara probleme.

hard roc aleluia

 

Articol recomandat de aphextwinz.wordpress.com