contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciorba De Fasole

articol scris de Maria68 blog Ikka is Blog

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 Ingrediente:
500g fasole boabe
ciolan de porc afumat, costita sau scarita
1 morcov
1 ceapa(galbena, cea rosie este foarte buna cand se serveste ciorbita)
1 radacina pastarnac
sare, piper dupa gust
2-3 linguri ulei
pasta de rosii
smantana
leustean verde


Mod de preparare:

  Fasolea se alege de impuritati, se spala in mai multe ape si se pune la fiert in apa fara sare, sau se poate pune la inmuiat  in apa rece de seara pana a doua zi ( in cazul in care fasolea este din anul anterior, pentru a se fierbe boabele uniform) .
 Din momentul in care a inceput sa clocoteasca se lasa sa fiarba 10-15 minute; apoi se scurge apa, si se inlocuieste cu alta apa ,dar sa fie fierbinte( punem din timp inca o oala cu apa la fiert).
 Cand fasolea este fiarta de jumatate, se pune ciolanul sau costita, care inainte de a fi pusa in oala se spala bine si se taie in bucati( eu am folosit ciolan fara os).
Adaugam ceapa intreaga, pe care o scoatem dupa ce a fiert, radacina de pastarnac si potrivim ciorba la gust cu sare si putin piper.
 Catre finalul fierberii adaugam morcovul taiat felii sau taiat in sferturi(cum doriti) ,frunzele de leustean,  pasta de rosii si uleiul. Intr-un vas mic punem uleiul si cand se incalzeste(nu foarte tare) adaugam pasta de rosii, amestecam , dupa care turnam un pic de zeama pentru a se dizolva compozitia si o turnam  in oala. 
La  noi in zona se foloseste foarte des rantasul, insa noi nu suntem adeptii  rantasului. Cine doreste chiar poate folosi rantasul la aceasta ciorba, eu am adaugat doar un pic de smantana simpla( chiar la urma). Smantana am amestecat-o  intr-un vas cu o lingura de lemn, dupa care,  cu polonicul am turnat cate un pic din zeama fierbinte si am amestecat, am repetat operatia de 3-4 ori pana s-a subtiat smantana si am turnat-o in  ciorba. Am lasat 2-3 clocote, dupa care am luat oala de pe foc.
Se serveste cu ceapa (rosie, e mai buna) taiata solzisori sau ceapa verde.

 Pofta buna!!!!