contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciorbă De Perişoare ... Care De Fapt E Mai Mult Borş Cu Perişoare

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Ciorbă de perişoare
Din motive de acumulator descărcat şi mâini murdare ( mânjite de la format atâtea gogoloaie), avem doar fotografii cu preparatul final. Ştiu că nu e o scuză dar data viitoare când mai fac îmi i-au asistent şi promit să fac mai multe.
Reţeta face parte din categoria reţetelor " împrumutate" de la mama şi adaptate după figurile celor din casă.
 Întreaga  poveste a acestei ciorbe se poate împărţii în 2 episoade: 
zama acră şi gogoloaiele.

Pentru zama acră sau borş aveţi nevoie de:
rasol de vită (os cu măduvă) sau tacâmuri de pasăre
2 linguri orez
1 morcov
1 păstârnac sau pătrunjel
1 ţelină mică
1 ceapă 
1/2 ardei roşu
 leuştean verde tocat
1 lingură sănătoasă de bulion sau pulpă de roşii ( din conservă ) ori 2 roşii decojite tăiate cuburi
borş natural sau Borş la plic ( cantitatea este în funcţie de cât de acră vă place ciorba) 

Pentru perişoare:
1/2 kg carne tocată  
dacă faceţi ciorba cu tacâmuri de pasăre atunci faceţi perișoarele din carne tocată de pui
dacă e cu rasol atunci faceţi perişoarele cu carne tocată amestec sau doar vită
2 linguri orez
1 ou
sare şi piper

In primul rând se pune rasolul de vită ( tacâmurile) la fiert în apă rece. Se lasă să fiarbă acoperit vreo juma' de oră apoi fără capac până când se fierbe carnea. Când este fiartă eu scot carnea şi las supa limpede că aşa îmi place dar se poate lăsa înăuntru.
Cât timp se fierbe carnea pregătim zarzavaturile - spălat , curăţat şi dat prin răzătoare ( ori tăiat cubuleţe).
Într-o oală încăpătoare călesc zarzavaturile ( fără roşii ) în foarte puţin ulei. Culoarea galbenă aurie a acestei ciorbe este dată de morcovul călit. 
Peste legumele călite se adaugă roşiile tăiate mărunt , 2 linguri orez şi apoi supa.
Perişoarele: Într-un vas se omogenizează amestecul de carne tocată cu orezul ( spălat şi ţinut în apă rece ca să se umfle), oul , sarea şi piperul, după gust. Cu mâna udă se modelează perişoarele , care se fierb separat vreo 20 min. într-un vas cu apă clocotită.
Se pune supa cu legumele, orezul şi leuşteanul la fiert , şi după vreo 15-20 minute se adaugă perişoarele fierte , sare şi piper după gust şi se acreşte cu borş.
Dacă folosiţi borş natural daţi-l în clocot înainte de a-l pune în supă. Dacă folosiţi Borş la plic, urmăriţi instrucţiunile de pe ambalaj.
Dacă doriţi să dregeţi ciorba ( că de acum se poate numi ciorbă) atunci adăugaţi smântână amestecată cu un gălbenuş. Se poate adăuga deasupra înainte de servire pătrunjel sau leuştean proaspăt tocat 
( dar nouă nu ne place deoarece " se lipeşte de cerul gurii " dacă e prea verde). 
Se serveşte cu pâine de casă şi smântână.
Să aveţi poftă !!!!
Borş cu perişoare
Mulţumesc pentru vizită !!!!