contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciorba De Salata, Din Nou, Varianta Oficiala

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Ciorba de salata am tot facut, varianta mai mult sau mai putin oficiala, s-a mai pierdut prin negura timpurilor, asa ca am refacut-o.

Pas cu pas, dupa metoda “puteti si altfel”, mie asta imi aminteste de copilarie, stiu variantele cu smantana, slaninuta, diverse, noi eram de la oras, nu asa smecheri ca la tara, porc pe balcon, canci, carne la magazin, canci, asa ca varianta asta o mancam cand eram mica.

Ca sa incep cu o concluzie, deci: ingrediente: salata, morcov, ceapa, ardei (merge si fara), orez, oua, putin ulei, marar, sare si piper ad libitum.

Mama nu punea marar, mie imi place mai mult cu. Sa incepem, spalam, tocam, taiem, dupa voie, eu la ciorba asta le toc marunt din cutit (morcovii, ceapa, ardeiul), fasii salata. Si intai calesc in putin ulei si cu putina sare, cele de mai sus. Le puteti da pe razatoare, taia mare, fiecare dupa chef.

Eu ma feresc de razatoare ca musai ma accidentez, mai bine ma tai cu iataganul meu decat sa imi raschetez ceva.

Cat legumele se calesc nitel, taiem salata. Romaneasca, deci plina de pamant, deci bine spalata. Se pune apa peste legume, salata fierbe mai repede, sa astepte.

Se adauga si salata si se lasa sa isi lase zeama, apoi se completeaza cu apa si se lasa totul la fiert.

Cat timp naduseste salata, se prepara omleta. Dupa gusturile noastre s-a ajuns la varianta: oua, sare, mult piper si marar (am avut uscat).

Eu prefer sa o fac la capac, e mai comod, voi, treaba vostra. Asa ca vine momentul pentru un pahar de bere si un tutun, pauza, pana isi vad de ale lor zemurile si ouale.

Cand zic pauza, se iau in considerare cam 10 minute, sapte pana fumez si restul pana imi misc fundul.

Se adauga orezul, se taie omleta (aici iar, cum va place, treaba voasrta, eu o fac patratele).

Iarasi, amintiri din copilarie, mie orezul imi place sa in floreasca, nu “al dinti”, asa ca mai stau un tutun si pe urma adaug omleta.

O mai las cateva clocote cu un capac si adaug zeama de lamaie. Indiferent de ce adaugiri sau incompletari aduc ciorbei de salata, o acresc numai si numai cu lamaie.

Daca sunteti de prin vest, puteti adauga smantana, slana fripta, nu ma bag. Eu mi-am dres-o ca sa o racesc cu niste iaurt slab, degresat si ieftin de la Billa si cu ulei de masline crud.

S-a diluat iaurtul ala mai bine ca multe smantani (sau smantane? cum se zice?) de mari marci. Asa ca s-au facut si strelici pentru don Puiu, ca de mult nu a mai primit.

Ca sa incheiem in ton vesel, la aceasta mancare se potriveste orice bere va place, Timisoreana la 2.5L de exemplu si se serveste calduta sau rece, ca fierbinte nu e buna. A mea nu a iesit deloc uleioasa (am avut grija, mama o facea mai uleioasa) si am completat cu ulei de masline la sfatul medicului, cica face bine la nu mai stiu ce, ca in ziua de azi se contrazic toti cu ce face rau si ce face bine, de la pricinischi ala sau cum il cheama la tot felul de alti dieteticieni care au murit sanatosi.

Daca a mancat si Casi? Logic, ca si ea e la regim, dar de slabire, asa ca are voie, a mancat si s-a rororit la umbra.

Mama, ce ma injura pe limba ei cand blitzuieste blitzul.

Fara misto, din punctul meu de vedere, asta e una din cele mai bune ciorbe din lume, stiu ca ardelenii mi-ar face oala scufitza, ca nu are aia si ailalta, dar na, mie asta imi place, cu ea defilez. Apropos, salata verde (cica de la noi), 2.29 lei capatana, dar e bogata si zdravana, numai ca e de curatat la pamant de pe ea de te apuca nervii.

rororo