contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Ciorba Pentru Zile Crancene

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Reteta ce urmeaza are menirea de a linisti demonii mahmurelii si sa faca satul un organism fragil. A fost inpirata din lista minima de ingrediente care poate foarte probabil exista intr-un frigider, pe timp de iarna, dupa sarbatori. Mai ales, aceasta este foarte potrivita pentru studentii care au iepuizat aproape toate merindele trimise de la tara, dar nu chiar toate. Date fiind acestea, sa pornim in aventura vrajmasa intr-o bucatarie de camin studentesc.
Ceapa si morcov se gaseste si in camara celul mai sarac student.
De la o masa mai copioasa au ramas cateva steak-uri reci.
O coada de praz este minunata pentru scopul propus.

ciorba studenteasca

Se imprumuta o cratita mare. In ea se scurg ultimile picaturi de ulei din ce-o fi el: din rapita, canepa, sau rafie (vezi PS2).
ciorba studenteasca

In uleiul incins se cuvine de a scapa printre degete ceapa si morcovul, toate tocate cu cutit netocit.
ciorba studenteasca

Dupa asta, studentul chinuit nu se oboseste sa amestece de cateva ori, pana se fac moi legumele.
ciorba studenteasca
Foarte putina sare aici nu strica. Da’ sa nu se exagereze, ca avem alte saramuri pentru supa noastra.

Dupa, se deschide cu inima tanga, ultimul borcan cu fasole fiarta se scoate jumatate, iar cealalta se da inapoi peste geam, la minus cat este afara (pe timpurile de studentie ale Povestelnicului, pervazul de dincolo de geam era cel mai bun frigider, iarna, clar lucru).
ciorba studenteasca

Ceea ce a ramas la grade plus, se pune la cratita. Si se amesteca, se tot amesteca, la foc mediu. Se recomada de a nu scapa de sub supraveghere cratita, pentru ca s-ar putea ca in cateva minute sa incepeti a sugita adanc. Vecinul va va pomeni de bine trosnindu-si cartilagele bucale in procesul de infulecare a unei ditamai fasula fiarta prajita al dente cu legume, fara sare.
ciorba studenteasca

Tot acum se da castronului rosiile tocate. Se executa repetat miscari circumferentiale de omogenizare a temperaturii si consistentei in masa formata. Se amesteca inca vreo 15 minute.
ciorba studenteasca

Intre timp se taie parjoalele, steak-urile si batutele ramase de la masa de sarbatoare. Cu singuranta au mai ramas 3-4, daca v-ati trezit inaintea celorilalti concamereni, congarsoniereni sau concanapeleni-de-podea. Daca nu, apa va fi unica mancare lichida de astazi. Magicile bucati, merg inevitabil la cratita. Se impaca cu restul bunataturilor, la foc mediu, inca 5 minute.
ciorba studenteasca

Se macina jumatate de lingurita de piper negru si cateva boabe de ienibahar. Pulberea tot la oala merge, odata cu carnea.
ciorba studenteasca

Dupa, se adauga apa limpede de robinet. Ca volum – cam de doua ori cat e continutul castronului. Se face focul puternic, pana da in clocot, dupa care, para se domoleste.
ciorba studenteasca

In timp ce reactiile termice din vas iau amploare, se pregateste explozivul – accentul primar al acestei retete. Din camara se scoate varza si pepenii murati. O mana buna de varza si doi, trei pepeni de marime medie trebuie sa ajunga – nu fiti lacomi la pus (studentii de pe timpuri ar fi putut aplica traume grave celui ce pacatuia prin golirea completa ale unor astfel de borcane).
ciorba studenteasca

Muraturile se ciopartesc bine si se pun in viitoarea ciorba, cand asta deja a dat in clocot.
ciorba studenteasca

Inca peste 25 de minute se adauga si o lingurita de tarhon uscat.
ciorba studenteasca

Daca poftiti, adaugati si o mana buna de paste – asta peste 10 minute dupa ce s-a pus tarhonul. Acest pas este foarte si foarte optional. Cu cat necesitatea de lichid in gingasul organism e mai mare, cu atat pastele sant mai dispensabile.
ciorba studenteasca

Si o mica coada de praz, tocata felii.
ciorba studenteasca

Se asteapta inca 10-15 de minute. Daca ati pus paste, fiti atenti sa nu se rasfiarba. La urma, ciorba noastra se drege cu ou crud. Se bat bine doua si, in fir subtire, se scurge lichidul ouos, amestecand incontinuu cu o lingura. Amestecarea trebuie facuta repede, sa nu se formeze bucati prea mari de ou in ciorba. Pentru ca riscul, ca asteste bucati sa intre stramp intr-un gatlej obosit, este foarte mare. Se stinge focul si se pune capacul. Se rabda 10 minute.
ciorba studenteasca

Pana atunci, pe masa, trebuie asigurata, obligatoriu, prezenta unui mega ingredient, indispensabil pentru procedura de aducere la viata a unui student mahmur.
ciorba studenteasca

Acum, poftim la masa, student sarman. Ridica capul sus!
(draga student, paharul cu lichid de culoarea caramelei este o iluzie optica)
ciorba studenteasca

Sa fii sanatos si sa nu pierzi niciodata simtul masurii. La multi ani!
ciorba studenteasca

PS:
Ingredientele din punct de vedere matematic, pentru agenda studentului:
2 cepe uscate
1 morcov
1 coada de praz
200 g varza murata
250g rosii tocate
2 castraveti murati, de marime medie
400g de carne, de orice fel
200g paste, optional
1/2 lingurita piper negru
1 lingurita tarhon uscat
cateva boabe de ienibahar
2 oua

PS2:
Ministerul sanatatii recomanda cititorului sa faca abstractie de unele metafore prezente in text, in caz contrar coctailul obtinut poate intrece dupa putere un banal coctail Molotov.