contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Clacă Cu Chiroaște

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Povestelnicul de cele mai multe ori prefera odihna activa (a se citi in cazul dat “in bucatarie”) cu oameni dragi alaturi decat hoinareala prin localurile galagioase ale urbei. Iar cand se strange multa lume in jurul mesei gateste toata lumea, pentru ca e mai vesel. Cand gateste toata lumea, atunci trebuie si o reteta pe masura, ca sa fie toti impacati. Stiti voi vreo una mai potrivita decat coltunasii?
Apai iata. Coltunasi sa fie.
Pentru sase oameni am pus un ou in doua cause de faina. Într-un pahar cu apa am dizolvat doua lingurite de sare si una de zahar.
coltunasi

Apoi am tot framantat, si am tot adaugat apa pana am obtinut o coca potrivita (foarte putin cleioasa si suficient de plastica). Din ea am facut doi bulgari si i-am pus sa se odihneasca pentru 30 de minute.
coltunasi

Intre timp am pregatit umplutura, de doua feluri:
– branza de vaci sarata, un ou crud batut bine preventiv, sare si zahar dupa gust, marar tocat
– piure de cartofi cu ceapa calita, sarate si piparate moderat.

Cand au fost gata si umplutura si aluatul, ne-am pus toti pe treaba.
coltunasi

Cate perechi de maini dibace – atatea modele de coltunasi (daca era Joric cu noi la masa spunea “umplutura s-o prinit, invelitoarea – nu pre”).
coltunasi

coltunasi

Traditia pe care o am de la bunica cere (obligatoriu) ca in oala cu coltunasi, pusa deja pe masa, sa fie si cativa “cu noroc”. Coltunasii “cu noroc” sau “cu supriza” sun umpluti doar cu sare, ori contin numai aluat, ori contin un boț de piper negru praf, ori usturoi. Fiecare-i face dupa cum il lasa inima si siguranta ca nu-i va cadea lui la masa. Cu cât mai mulți colțunași “cu noroc” – cu atat mai multe sanse de castig! Suna acum!

Coltunasii se fierb cam 20-25 minute (vedeti si voi cand aluatul e fiert bine)
coltunasi

dupa care se servesc cu smantana, cu piper negru si otet sau cu ce vreti voi. Pofta mare!
coltunasi