contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cod Alb In Sos De Legume(cod White In Vegetables Sauce)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


width:450px; height:80px;" allowTransparency="true"&

pestele va fi mereu una din preferintele mele culinare.in primul rind, imi aminteste mereu de locurile copilariei mele,pline de piriuri si iazuri.
de inserari si cintec de greieri si oracaieli de broaste...
dupa amiaza,dupa o zi de munca,barbatii plecau la pescuit cu plasa(denumita crisnic in zona si impletita manual,special facuta pentru peste mic sau mai mare) ,iar seara sotiile lor pregateau bors cu peste,peste prajit cu mujdei de usturoi si mamaliga,din aia rasturnata pe fundul de lemn si taiata cu ata,ritualic..borsul se minca cu linguri de lemn si ardei iute...ah,ai mei aveau serviciu,mamaliga se rasturna pe platou si se minca cu furculita,peste cel mai des se cumpara,tata era pescar sportiv ,nu simteam acelasi lucru cind mincam peste acasa...dar mergeam la soacra unei surori a bunicii,sa fi avut "mamuca"(caci asa ii spuneam)vreo 90 ani si acolo intram intr-o lume magica...mamuca(numele ei era SPERANTA!),inalta ,dreapta,subtire,cu o fusta lunga ,parca maturind podelele de lut cu ea,miros de busuioc,lavite acoperite cu laicere ,asteptindu-l de la "balta"pe "tatuca"...
ritualul pregatirii cinei decurgea mereu in mare liniste,nu cred ca am mai intilnit oameni asa tacuti si discreti de multa vreme.masa de mincat era facuta artizanal ,de tatuca ,la fel si taburetele cu 3 picioare.dupa ce taia mamaliga,mamuca curata ata cu doua degete de-a lungul ei de resturile de mamaliga si o punea intr-un cui(si azi vad exact ca atunci acel gest care pur si simplu m-a vrajit).dupa care ne asezam cu totii in fata castroanelor de lut in care era borsul,aromat,plin de leustean si piper proaspat macinat...la sfirsitul mesei ma ridicam ,imi faceam cruce si-i multumeam Celui de Sus,apoi spuneam si sarut-mina pentru masa mamucai si plecam...acele seri de vara in care umblam singura pe drum(nu aveam mai mult de 3-4 ani)si mincam la acesti oameni ,din alte vremuri,sunt una din cele mai pregnante amintiri ale copilariei mele,senzatiile toate traite acolo fac parte din magia acelei virste .
senzatii de care fiul meu nu va avea parte,din pacate...mincare facuta la aragaz ,nu la plita taraneasca ,tigai de teflon si inox...foarte rar peste salbatic si nu de crescatorie.oricum ar fi ,el e un mare amator de peste ,asa ca ,adaptindu-ne vremurilor(si oamenilor!),zilele trecute am preparat iar peste.
cumparasem acum ceva vreme niste cod alb,cu piele...faptul ca trebuia sa-l jupoi de ea m-a tinut departe de el.asta pina intr-o zi ,cind mi-am luat elanul necesar si am facut-o,dorind sa prepar peste pentru cina .operatiunea a decurs destul de anevoios,dar am biruit pina la urma...cert este nu voi mai achizitiona curind forma asta de cod,cu piele...
ma rog,asta a fost partea neplacuta a povestii,caci preparatul in sine a fost placut si rezultatul bun si plin de arome.ce ingrediente am folosit:
2 trunchiuri de cod alb cu piele(pe care am jupuit-o),
1 ceapa rosie,taiata julien,
1 ardei ,tot julien taiat,
1 rosie mare ,taiata cuburi mici,
1 catel de usturoi,zdrobit,
1 lingurita de seminte de coriandru,zdrobite putin in mojar,
50ml vin alb.
sare,piper,
1/4 lingurita turmeric,
2 linguri ulei de masline.
in uleiul incins,am dat drumul mai intii la coriandru,apoi am adaugat ceapa,am lasat-o sa se faca translucida,apoi am adaugat restul de legume si le-am lasat citeva minute,tot invirtind cu spatula in ele.dupa care am asezonat cu sare ,piper,un pic de turmeric pt. culoare,am adaugat vinul,am adus la fierbere si am pus pestele deasupra.peste el am asezat capacul,am redus focul putin si l-am lasat acolo cred ca in jur de 7-8 minute.se decoreaza cu patrunjel verde si ceva coriandru risnit si se serveste cu ce va place:mamaliga,orez,cartofi fierti,etc.

ENJOY!
Share/Bookmark


Articol recomandat de alison-trials.blogspot.com