contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Coda Alla Vaccinara

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

e un fel de tocana macelarului(vaccinaro - taietor de vaci) din roma,  care se alegea cu quinto quarto - al cincilea sfert(coada, burta, rinichii, inima, etc.), dupa ce proprietarul lua partile bune ale vacii pe care o sacrifica.  prin maiestria macelarilor au ajuns la grad de delicatese trippa alla romana(tuslama) si coda alla vaccinara.
nu mica mi-a fost mirarea cand la raionul de carne a unui hypermarket am zarit caserole cu coada de vaca. brusc mi-am adus aminte de roma si de minuantia de coda alla vaccinara pe care am mancat-o pe o straduta linistita din trastevere.
tocana asta, cu cat o fierbi mai mult cu atat devine mai buna. in roma se pregateste cu o zi inainte. e o minunatie. eu m-am rotit pe lanaga ea vreo 4-5 ore insa va jur ca merita: o zeama groasa cu legume care se zdrelesc de-atat fiert, si carne moale si gustoasa care se desprinde usor de pe os. si-acum imi lasa gura apa, cand coada e de mult mancata :))
va rog s-aveti la indemana si un pahar cu un cabernet aspru, barbatesc si cat se poate de sec.
ingrediente(pentru 5-6 persoane)
1kg de coada de vaca
200g de fleica de porc grasa(sau pancetta, lardo, sau alta bucata de porc cu 80% grasime si 20% carne )
2 morcovi mari
4 catei de usturoi
2 cepe mari
4 tulpini de telina
300g de vin alb sec
400g rosii intregi in suc propriu (conserva)
2 litri de supa de legume/apa
2 linguri de patrunjel tocat
1 buchet de condimente ca asta - sau facut de voi care sa contina foi de dafin si oregano
coda alla vaccinara
- toaca marunt morcovii, ceapa, usturoiul, telina. taie fleica de porc/pancetta gen bete de chibrit.
- intr-un cratitoi mare(minim de 8 litri), preferabil din fonta, caleste toate cele de mai sus in putin ulei.
- cand s-au calit, adauga bucatile de coada de vaca. sareaza si pipereaza. caleste totul 10-15 minute pana cand carnea isi schimba culoarea spre maroniu.
- adauga vinul si lasa-l cateva minute sa se evapore. adauga rosiile din conserva, maruntite, impreuna cu sucul lor. adauga si supa de legume
- da focul mic si fierbe macar patru ore. daca intre timp scade prea mult, completeaza cu supa de legume/apa. potriveste de sare si piper.
- la final scoate buchetul si adauga patunjelul tocat
pofta buna.

Articol recomandat de wineandknives.blogspot.com