contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Colesterolul Bun Si Colesterolul Rau

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Desi in trecut problema colesterolului marit nu ridica probleme, astazi este dezbatuta tot mai des. Explicatia este una simpla. Tot mai multe persoane sufera de colesterol marit si incearca sa-si schimbe stilul de viata pentru a scapa de problema. Din pacate, problema colesterolului marit este intalnita si la persoane tinere, de vina fiind alimentatia nesanatoasa si lipsa sportului.

Cauzele

Cauzele pentru care se ajunge la un nivel crescut de colesterol rau sunt multiple. Fie genele sunt de vina, fie stilul de viata nesanatos (fumat, sedentarism, hrana bogata in calorii, alcool etc). Toti acesti factori nocivi duc la cresterea nivelului de colesterol rau sau nociv pentru organism (LDL).

Doua tipuri de colesterol

Pe de o parte, colesterol bun, pe de alta parte, colesterol rau. Primul, colesterolul bun se mai numeste HDL, iar colesterolul rau-LDL. Primul ajuta la scaderea riscului boli cardiovasculare, boli de inima etc. In schimb, colesterolul rau, LDL, creste riscul  de boli ale inimii, ale sistemului circulator. Depunerea de colesterol pe peretii vaselor de sange de la inima, ateroscleroza, este cea intalnita problema de sanatate survenita pe fondul unui nivel crescut de colesterol rau-LDL.

Din pacate, problemele survenite pe fondului unui colesterol  marit nu se opresc aici. Nivelul de trigliceride crescut este o consecinta, trigliceridele declansand diabetul. Deci, mare atentie cu nivelul de colesterol rau!

Cum scadem nivelul de colesterol

Alimentatie sanatoasa, alimente bogate in grasimi sanatoase -polinesaturate si mononesaturate (somon, ton, sardine, macrou, nuci, seminte, ulei de rapita, ulei de masline, ulei de in, alune, fistic, avocado etc) si un program de sport regulat. Minim 30 de minute de sport pe zi, corelat cu alimentatie sanatoasa constituie solutia in prevenirea colesterolului si ameliorarea acestuia-scaderea lui. Evident, in cazul unui nivelul marit, medicul va recomanda medicamente puternice.  Insa, pentru a nu  se ajunge aici, trebuie sa incercati sa mancati sanatos, zi de zi, si sa faceti sport. Mai exista si ceaiuri pentru colesterol, acestea scad treptat nivelul de colesterol rau si trebuie luate in calcul pentru prevenirea problemei.

Un mare plus il constituie renuntarea la grasimi nesanatoase, saturate si trans. Se va evita untuta de porc, untul, smantana, margarina, carnea grasa de porc, vita, mancarurile gatite cu astfel de grasimi, fast-food-ul etc. In plus, putin vin rosu, un pahar pe zi pentru femei si doua pentru barbati, ajuta la scaderea colesterolului.

Din pacate, problemele sunt mult mai greu de tratat. Este nevoie de ambitie, curajul de a schimba stilul de viata numaidecat si de rabdare. Insa, problema odata depistata in urma analizelor medicale nu trebuie trecuta cu vederea. Un nivel marit de colesterol rau duce la boli de inima grave si chiar la moarte.

Prin controlarea numarului de calorii din meniul zilnic,, prin selectarea cu atentie a alimentelor proaspete, sanatoase, nutritive, prin planificarea meniurilor, invatand noi si noi retete sanatoase. Consumand multe fructe, legume  si cereale integrale (fulgi de ovaz) pentru fibre sanatoase, nivelul de colesterol rau va scadea. Pe langa acestea, se mai recomanda ceai verde, o sursa buna de antioxidanti, de asemenea, scade nivelul de colesterol. Hidratarea este o regula sfanta in scaderea nivelului de colesterol.

Oricat de greu ar fi sa scadeti nivelul de colesterol, nu uitati ca zi de zi oameni din intreaga lume mor de boli de inima.

Acest articol este protejat prin legea drepturilor de autor.


Filed under: Afectiuni si remedii Tagged: boli ale inimii, boli circulatorii, boli de inima, ceai verde, cereale integrale fulgi de ovaz, colebil, colesterol, colesterol bun, colesterol rau, colon help, fibre, fructe, grasime in sange, HDL, inima, LDL, legume, nutritie sanatoasa, sistem circulator, sport


Articol recomandat de madalina-stama.net