contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Compot De Gutui

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Probabil că rețeta asta ar fi trebuit s-o postez astă toamnă, atunci când am făcut compotul, însă dintr-un motiv care nici mie nu mi-e foarte clar, n-am făcut-o. :) Aseară însă, am deschis un borcan de compot de gutui și am realizat că minunăția asta nu o am pe blog! Ce poate fi mai gustos, mai parfumat și mai sănătos decât un desert din fructe? Mie nu-mi prea plac gutuile crude, trebuie să recunosc, dar în forma asta sunt mai mult decât încântată să le mănânc!
3 kg gutui
1,5 kg zahăr
apă
5 plicuri de zahăr vanilat
Am spălat gutuile, le-am tăiat în felii și le-am curățat de sâmburi. Ca să știu de câtă apă am nevoie, am pus felii de gutui în fiecare borcan, așa, cam două treimi din capacitatea totală a borcanului și am turnat apă rece de la robinet. După ce am umplut toate borcanele, am turnat apa din fiecare borcan într-o oală, în care am adăugat zahărul și i-am dat un clocot. În apa clocotită am pus feliile de gutui și le-am lăsat vreo 4-5 minute, până când și-au schimbat culoarea.


Am scos apoi gutuile și le-am pus din nou în borcane, am umplut borcanele cu sirop și le-am închis cu capacele. Le-am sterilizat(adică într-o cratiță mai înaltă, pe fundul căreia am pus o cârpă de bucătărie, am așezat borcanele și am turnat apă rece, până când apa a ajuns la gura borcanelor. Am pus cratița la foc mic și am lăsat-o să dea câteva clocote - 6-7 minute) și gata a fost totul! A fost prima dată când am făcut compot de gutui, însă sigur nu și ultima. :)