contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Compot...de Capsuni?de Cirese?

articol scris de ginavas blog retetecudrag

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Capsunile si ciresele sunt fructele mele preferate.De aceea imi place sa le am si iarna.Si cum as putea face asta?Fie congelandu-le, fie sub forma de compoturi sau dulceturi.De data aceasta m-am oprit la compot.Si daca cu capsunile a fost mai simplu, pentru ca au crescut in gradina, pentru cirese a trebuit sa merg la piata.Asta si pentru ca la compot sunt bune ciresele acelea "pietroase"( mai tari, caci altfel se vor inmuia la fiert).



Reteta e aceeasi, asa ca voi pune si pozele impreuna.Nu este o reteta foarte exacta, e usor de facut si compotul tine chiar doi ani, daca il pastrati intr-un loc racoros.Deci, se spala foarte bine fructele.La capsuni mare atentie la firisoarele de pamant!Se scot coditele.Pe cele de la cirese eu le-am uscat pentru ceai( foarte bun diuretic).Se pun fructele in borcane bine sterilizate.Nu se umplu, se pun doar pe trei sferturi.La un borcanel de 350g se pun 2 linguri de zahar, iar la cele de 800g se pun 4 linguri.Se toarna apa rece pana la nivelul fructelor.Aveti grija ca si fructele mai lasa zeama in timpul fierberii!
Daca va place puteti pune cuisoare( cate o jumatate in fiecare borcanel, pentru ca aroma e puternica).
Se fierb la bain marie in vase suficient de mari cat sa ajunga apa din cratite pana la nivelul fructelor din borcan.Dureaza 20 de minute, cronometrand din momentul in care apa din cratite a inceput sa fiarba.Borcanele se lasa sa se raceasca in vasele in care le-am fiert sau se scot si se acopera cu paturi .Se pun la rece!
Reteta este de la mama mea si o facem in fiecare an!

Cu drag!