contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Briosa

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

arome cat de multe (amaretto, esenta de rom etc) , un varf de cutit de sare


Am renuntat de ceva vreme sa caut reteta ideala pentru cozonac si explicatia este simpla: am gasit-o deja :)
Iese aromat , pufos, se ia fasii, fasii ... cozonacul perfect.
Aici am variat putin forma, dar din cantitatile de mai jos, puteti face si un cozonac simplu. :)
Mod de preparare:

- se face o plamadeala din 200g faina, drojdie dizolvata cu putin zahar si 100ml lapte; am lasat-o sa creasca
- faina, sarea si zaharul se amesteca, se face o adancitura in mijlocul fainii si se pun ouale apoi drojdia, se incepe framantatul
- untul topit se adauga ultimul si se framanta pana obtinem o coca elastica ( tare-mi iubesc malaxorul Kitchen aid LOL )
- se lasa la crescut in loc cald, aproximativ o ora, castronul fiind acoperit cu folie de plastic sau un stergar

Se imparte aluatul in 6 parti egale
Se intinde foaie ovala, se pune umplutura pe jumatate din foaie
Se pliaza, ca in imaginile de mai jos





Se pune intr-o forma de muffine rasucind fiecare fasie ca sa obtineti aspectul din imagine
Se mai lasa la crescut pentru 40 de minute, se ung cu galbenus amestecat cu o lingura de lapte si se dau la cuptorul incins in prealabil pana se rumenesc frumos
Umpluturile le puteti varia
ex1: 50g unt si vreo 2-3 linguri de zahar (pare umplutura cuiburilor de viespe)
ex2: am pus o lingura de unt moale, 2 linguri de cacao, zahar 100g, nuca macina 100g, le-am amestecat intr-o pasta
ex 3: Nutella peste care presaram nuca macinata
Taina: daca vreti sa faceti un singur cozonac, dar rotund, pasii sint aceeasi doar faceti 4-5-6 fasii si urmati pocedeul descris mai sus.

Un prim plan al fasiilor :)


Reteta recomandata de anditudor.blogspot.com