contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Cu Nuca Fara Framantare

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Atat de simplu de preparat si atat de delicios, incat ar fi mare pacat sa nu incerce chiar si cei care nu au rabdare, sau nu vor sa piarda timp, cu framantatul aluatului, sa faca un cozonac de sarbatori.

INGREDIENTE:
(pentru 2 cozonaci)

3 oua
350 g zahar
500 ml lapte caldut – spre cald (nu fierbinte!)
50 g drojdie proaspata
1 kg faina (este posibil sa mai adaugati inca 50-100 g daca este prea lipicios)
200 ml ulei
1 fiola esenta de vanilie
1 lingurita rom
coaja rasa de la 1 portocala

Pentru umplutura:
500 g nuca macinata
1 lingura cacao
3 linguri zahar pudra vanilat

PREPARARE:

Pentru inceput punem intr-un bol drojdia cu putin zahar si lapte cald si lasam cateva minute sa doaspeasca. Vom mixa ouale cu zaharul, adaugam laptele cald, apoi incorporam drojdia. Amestecam putin, astfel incat sa se omogenizeze compozitia si lasam totul sa ” macereze” timp de 5-8 ore.

Dupa acest interval incorporam faina si uleiul, adaugam mirodeniile si framantam aluatul putin. Daca aluatul este lipicios, mai adaugam faina, treptat, cate 50 g.

Impartim aluatul in doua parti egale, il intindem pe un blat de lucru uns cu ulei, apoi presaram nuca amestecata cu cacao si zahar pudra.

Dam drumul la cuptor sa se incalzeasca la 180°C. Rulam aluatul cu nuca, strangem la capete astfel incat sa iasa umplutura si lasam inca 15-20 de minute cozonacul sa creasca in tava. Dupa acest interval dam tavile la cuptor pentru 45-50 de minute la 180°C – facem proba cu scobitoarea (care este defapt un bat de lemn pentru grill). Dupa 30 minute de coacere acoperim cozonacii cu hartie de copt, sa nu capete culoare prea inchisa. Cu 2 minute inainte sa ii scoatem definitiv din cuptor ii ungem cu un ou batut si presaram zahar, apoi ii lasam in cuptor neacoperiti.

Nu-i asa ca este simplu? Spor la lucru si la mancat!

Pofta buna!

Share on FacebookShare on Facebook