contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Cu Nuca Si Mere

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Made by Liana



In pragul sarbatorilor te prinde pofta de cozonacit. Cum sa nu-ti placa sa ti se umple casa de mirosul aluatului crescut, impachetat cu nuca si cu scortisoara, cum?? N-ai cum, zau! Si daca mai adaugi un fruct, doua in compozitie, mirosul va fi si mai aromat. Iar cozonac fara nuca, nu se poate, se stie.
Anul acesta de Paste am pregatit acest cozonac trandafir sau cuib cu viespi sau cu rulouri sau melcisori. Ufff, m-am oprit la melcisori, deoarece Cozonac Trandafir am mai facut.
Reteta o am din revista Click! Pofta Buna nr.10/2010.
Sarbatori luminate si binecuvantate va doresc!
Pregatire: 1h 10'
Coacere:50'
Dificultate: medie
Ingrediente:
Pentru aluat:
600g faina,
1 cub de drojdie,
100g zahar,
4 oua,
100 ml lapte,
150g unt,
1 esenta de vanilie,
coaja rasa de la o lamaie/portocala,
1 praf de sare.
Pentru umplutura:
200ml lapte dulce,
2 lingurite de scortisoara,
250g zahar,
200g nuci macinate
2-3 mere.
Pentru decor:
12 samburi migdale,
1 lingura zahar pudra.
Mod de preparare:
1. Freci drojdia cu o lingura de zahar, adaugi laptele caldut si doua linguri defaina si faci o maia pe care o lasi sa creasca 15-20 de minute. Amesteci cu restul ingredientelor si framanti pana obtii un aluat potrivit de tare, pe care-l lasi la loc cald, sa dospeasca, circa o ora.

2. Intre timp,fierbi laptee cu zaharul, scortisoara si nuca macinata, pana se ingroasa. Cureti merele de coaja si de samburi, le dai pe razatoarea mare, dupa care le adaugi in crema cu nuca si scortisoara. Lasi sa se raceasca.
3. Pe o planseta, intinzi aluatul in foaie, pui deasupra crema de nuca cu mere

si rulezi intr-un sul cu lungimea de circa 40-50 cm. Tai 12 felii

si le asezi una langa alta intr-o forma rotunda, unsa cu unt si tapetata cu faina.

Asezi pe fiecare melcisor cate un sambure de migdala si mai lasi la crescut o jumatate de ora.

Introduci forma in cuptorul bine incins pentru 45-50 de minute. Cand se raceste, o presari cu zahar pudra.

O felie delicioasa

si super pufoasa ;-)

Ah, si inca ceva...mie in loc de 12 felii, mi-au iesit 13...hi,hi...numar cu noroc...astfel incat, am pus felia intr-o forma de savarina si a iesit...dumnezeieste!!