contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Cu Nuca

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cum luna decembrie trece cu repeziciune si curand vom simti mirosul cozonacilor umpland casa, va prezentam o reteta de cozonac foarte utila in perioada urmatoare.
Cozonac cu nuca

Ingrediente necesare pentru un cozonac cu nuca:
Pentru aluat:
500 g faina
150 g zahar
200 ml lapte
100 g margarina
3 galbenusuri
1 plic zahar vanilat
1/2 lingurita de sare
coaja de la o lamaie
25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
Pentru umplutura:
200 g miez de nuca
50 g de zahar
30 g stafide
3 albusuri
2 linguri de cacao
o lingurita de esenta de rom

Mod de preparare:
Cel mai important aspect pentru a face un cozonac cu nuca foarte bun este sa scoateti din frigider ouale si drojdia (in cazul drojdiei proaspete) cu cateva ore inainte, pentru ca acestea sa ajunga la temperatura camerei (margarina si laptele se pot tine insa la frigider). In primul rand am pregatit maiaua - am dizolvat drojdia in 4 linguri de lapte caldut (atentie! - caldut, nu fierbinte), dupa care am amestecat cu 3 linguri de faina. Maiaua se lasa la crescut timp de 10-15 minute intr-un loc cald.
Cozonac cu nuca

Intr-un castron mai mare am pus faina in care am facut o adancitura. Am adaugat pe rand zaharul, galbenusurile de la 3 oua, zaharul, zaharul vanilat, sarea, coaja rasa de la o lamaie si laptele caldut. Am inceput sa omogenizam aluatul, dupa care am adaugat si margarina topita (atentie! - sa nu fie fierbinte).
Framantarea aluatului pentru cozonac joaca de asemenea un rol esential. Noi am framantat aluatul pentru cozonac aproximativ 15 minute, pana cand acesta nu se mai lipea de maini, avand insa o consistenta moale.
Aluatul se lasa la crescut timp de o ora la loc cald, pana cand isi dubleaza volumul.
Cozonac cu nuca

Pentru prepararea umpluturii am batut albusurile spuma tare, dupa care am incorporat 50 g de zahar, nuca maruntita (noi am maruntit-o la robotul de bucatarie), cacao, stafide si esenta de rom.
Cozonac cu nuca

Am uns spatiul de lucru cu ulei, dupa care am impartit aluatul pentru cozonac in doua parti egale. Fiecare parte se intinde cu mana pana cand devine o foaie de aproximativ 0,5 cm grosime, dupa care se da cu jumatate din umplutura de nuca si stafide preparata si se ruleaza. Dupa aceea am impletit cele doua rulouri rezultate.
Cozonac cu nuca

Am uns o tava mare pentru cozonac si am pus in ea cozonacul rezultat, lasandu-l sa mai creasca in tava timp de 30 de minute.
Dupa aceasta etapa, cozonacul cu nuca se da la cuptor timp de 45-50 de minute. In primele 15 minute, focul trebuie sa fie mediu, dupa care pana la sfarsit focul se va tine pe minim. Daca doriti sa obtineti o crusta mai inchisa puteti unge in prealabil cozonacul cu un galbenus batut, sau puteti sa-l ungeti cu un amestec de apa cu zahar. Noi am optat pentru a doua varianta de aceasta data.
Cozonac cu nuca

Speram ca aceasta reteta pentru cozonac cu nuca sa va fie de ajutor. Va dorim Sarbatori Fericite si pofta buna!