contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Rozenkrantz

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Un cozonac absolut delicios, pe care trebuie sa il incercati neaparat. In mare, cozonacul Rozenkrant porneste de la ideea tipului de cozonac “cuib de viespi”, asa cum il face mama mea, doar ca are un plus de caramel, care il face mai special.

INGREDIENTE:

600 g faina
150 ml lapte
100 g unt topit
25 g drojdie
180 g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
3 oua + 1 galbenus
1 praf sare
1 lingura suc de lamaie
coaja la o portocala

Pentru umplutura:

150 g unt
150 g zahar
400 g nuca macinata
1 lingurita scortisoara
1 plic zahar vanilat
1 lingura scortisoara

Pentru caramel:
8 -10 linguri de zahar

PREPARARE:

Pentru prepararea aluatului procedam pas cu pas ca in reteta cozonacului cu nuca.

Dupa ce intindem aluatul punem untul frecat cu zahar, apoi nuca amestecata cu zahar vanilat si scortisoara.

Rulam cozonacul apoi il taiem in 6 bucati egale. Intr-o cratita caramelizam 8 linguri de zahar, apoi intindem caramelul pe peretii vasului in care coacem cozonacul, sau putem carameliza direct in vasul respectiv. Punem rulourile in vasul cu caramel si le mai lasam sa dospeasca cam 45 minute.

Dupa ce au crescut se pun la copt in cuptorul preancalzit la 180°C. Cozonacului meu i-au trebuit aproape 60 de minute sa se coaca, dar din cate am vazut unii l-au pregatit in 30 de minute, altii in 40, iar prietenei mele i-a luat 75 minute sa coaca cozonacul (cu aceeasi reteta, dar alt tip de cuptor). Cel mai bine testati dupa 35 de minute cu o scobitoare, iar daca nu este copt, testati dupa alte 10-15 minute, in fuctie de aprecierea voastra.

Imediat ce il scoatem din cuptor il rasturnam rapid, astfel incat sa nu se intareasca caramelul si sa compromitem aspectul cozonacului.

Pofta buna!

Share on FacebookShare on Facebook