contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac Trandafir Cu Caramel Sau Rosenkranz

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cozonac Rosenkranz
Crăciunul e aici deci să tot coacem nişte cozonac. Caut eu reţete : mai simple şi mai rapide, mai grele, cu nucă , fără nucă. Într-un final găsesc reţeta potrivită : cozonac dar nu orice fel ci un cozonac în formă de trandafir cu zahăr caramelizat. 
Reţeta originală La Gabriela  , mult mai detaliată decât sunt eu capabilă să v-o povestesc.

Se dă pt. aluat ( le scriu în ordinea în care le-am pus în maşina de făcut pâine) :

110 ml. lapte călduţ
3 linguri zahăr ( vreo 75 gr.)
zahăr vanilat
2 ouă întregi
coaja de la o lămâie sau/şi portocală
esenţă de rom
1 plic drojdie uscată
400 gr. făină
un vârf cuţit sare

se face o cremă de unt:
130 gr. unt şi 150 gr.  zahăr

şi

umplutura de nucă - cam 100 gr. nucă măcinată
caramel- 150 gr. zahăr tos pentru caramelizat


Cozonac Rosenkran




Întâi nuca. După ce o alegeţi cu grijă , o mărunţiţi. Dacă doriţi o puteţi chiar prăji puţin înainte.

Cozonac Rosenkranz


Nuca prăjită are o aromă deosebită. Folosiţi un robot de bucătărie pentru a mărunţii miezul de  nucă , dar nu îl faceţi praf.








Se scoate din dulap maşina de făcut pâine şi se adaugă în ea ingredientele în următoarea ordine : laptele încălzit, zahărul şi zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie , esenţa de rom , ouăle , plicul de drojdie , sarea şi făina cernută. Se dă la programul de frământare , care la aparatul meu este de 30 min.
Cozonac Rosenkranz
În timp ce aparatul meu frământa aluatul am făcut o cremă/pastă din 130 gr.  de unt ( lăsat la temperatura camerei ) şi 150 gr. zahăr.
Luăm o oală  suficient de mare şi de adâncă , în  care caramelizam 150 gr. zahăr. Tapetăm cu grijă pereţii şi baza oalei ( cu grijă să nu vă ardeţi degetele).
Cozonac Rosenkranz
Când maşina se opreşte din frământat se scoate aluatul ( nu se lasă să dospească deloc) pe o planşetă de lucru. Se întinde o foaie cam de 1 cm. grosime pe care ungem cu ajutorul unui cuţit crema de unt şi zahăr.
Cozonac Rosenkranz
Peste crema de unt se presară nuca astfel încât să se acopere toată foaia. Se presează uşor cu palma .
Cozonac Rosenkranz
Se ruleaza foaia şi se taie în 5-6 rulouri egale.
Rondelele de aluat se aşează în picioare în oala tapetată cu zahăr, lăsând spaţiu suficient între ele. Acoperiţi oala cu un prosop de bucătărie sau folie alimentară şi se lasă la crescut cam 1 oră.
Cozonac Rosenkranz
Preîncălzim cuptorul la 180 grade.
După o oră de stat la căldură rulourile mele au crescut foarte frumos, au umplut oala.
Cozonac Rosenkranz
Nu se ung cu nimic înainte de a fi băgate la cuptor deorece faţa de prezentare va fi cea de jos. Se lasă la copt vreo 35 min. la 180 grade , până trece testul scobitorii.
Imediat ce aţi scos cozonacul copt din cuptor îl răsturnaţi pe un platou . Să vă  mişcaţi foarte repede deorece dacă zahărul caramelizat apucă să se întărească adio cozonac, nu-l mai scoateţi veci din oală.
Şi uite aşa obţineţi cel mai pufos şi crocant cozonac pentru masa de Crăciun !!!!
Cozonac Rosenkranz
 Să aveţi poftă !!! 
Cozonac Rosenkranz
Să vă găsească Moşul cu masa bogată şi sufletul curat !!!
Cozonac Rosenkranz
Cozonacul meu în toată pufoşenia lui !!!!
Cozonac Rosenkranz


Mulţumesc pentru vizită !!!!