contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonac

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

N-am mai postat cam de mult timp o reteta si cer scuze si pentru neridicarea premiilor, dar nu stiu de ce se tot blocheaza blogul, acum nu stiu daca e de la mine, sau de la blogger...
Sa va arat cozonacelul nostru facut pentru sarbatorile pascale.
Ingrediente pentru un cozonac enorm, dar pufos si delicios:

  • 500 g de faina
  • 250 ml de lapte
  • 125 g de zahar
  • 100 ml de grasime (unt topit si ulei)
  • 25 g de drojdie
  • 2 galbenusuri
  • arome (esenta de vanilie, coaja de portocala)
  • sare
Preparam intii maiaua. Drojdia se freaca cu cateva linguri de lapte, o lingurita de zahar si vreo 3-4 linguri de faina. Se acopera cu mai multa faina si se lasa la dospit timp de 10 minute.
Restul de zahar se dizolva in lapte cald, il rasturnam in cuva masinii de facut piine, apoi adaugam galbenusurile, sarea, aromele si o parte din grasime.



Adaugam toata faina cernuta si peste ea, maiaua care intre timp a dospit.

Incepem sa framintam, iar dupa primele 10 minute, adaugam cite putin din grasime, atentie nu tot deodata.
Eu am lasat la framintat 14 minute, asa e programul de la masina, apoi am adaugat inca doua linguri de lapte si am mai framintat timp de 14 minute.
L-am lasat la dospit timp de o ora, intr-un loc cald, vedeti frumos a crescut si de-acum incepea sa faca bule, bule de aer...




Am rasturnat aluatul pe masa de lucru unsa cu putin ulei, l-am impartit in doua
l-am intins cu sucitorul/facaletul, spuneti-i cum vreti si am presarat bucatele de rahat, ma rog erau un fel de bomboane, ca aici nu gasesc asa ceva. Gata, nu mai vorbesc de ingredietul respectiv, ca iese altceva...

Am rulat iar cele doua suluri obtinute, le-am impletit

si le-am lasat din nou la dospit timp de 40 de minute, timp in care am preincalzit cuptorul la 180 de grade...


am uns cozonacul cu galbenus amestecat cu lapte si am presarat zahar gros deasupra, mergea si fara, ca oricum s-a topit in cuptor.
Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasam la copt timp de 35-40 de minute, cred ca 35 sint suficiente. Puteti umple cozonacelul cu nuca sau cacao, dar asta voi face tura viitoare, ca acum imi era frica, ca nu va creste.


Vedeti cit de frumos a crescut si ce frumos e la talpa, am uitat sa spun ca tava a fost tapetata cu hirtie
Si o feliuta privita in "ochi" si poftiti la cozonacel, dar asta tura viitoare...



Articol recomandat de danielaincucina.blogspot.com