contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cozonaci Braduti Cu Baza De Panettone

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga






 Ingrediente pentru aluat:
60 gr. stafide deschise la culoare
40 gr. stafide de Corint ( mai mici inchise la culoare )
50 gr. caise uscate
5  linguri rom
150 gr. unt, in plus pentru uns forma si cozonacii
400 gr. faina alba
1 lingurita rasa sare
100 ml. lapte
42 gr. drojdie ( 1 cub )
5 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
4 oua, 2 galbenusuri
50 gr. migdale tocate cu cutitul si coaja de  portocala confiata
Pentru imbracat bradutii:
150 gr. ciocolata alba topita la bain-marie
200 gr. miez de nuci de fistic tocat marunt cu cutitul
Pentru glazura si decor:
3 linguri zahar pudra si 1 lingura suc de lamiae
Gem de culoare rosie
Pudra de zahar pentru pudrat cozonacii
Veti mai avea nevoie de:
 6 cani din ceramica, 1.30 metri hartie cerata pentru copt, creion, capsator o farfurie sau un capac cu diametrul de 20 de cm. 1 seringa sterila fara ac sau un posh cu dui cu gaurica mica.






Mod de preparare:
1.      Se tin la inmuiat stafidele in rom 20 de minute. Se topeste untul si se raceste.
2.      Pentru aluat se pune faina cu sarea intr-un castron si se toarna untul topit si racit pe o margine.Se incalzeste laptele cat sa fie caldut si se amesteca bine cu drojdia pana se dizolva apoi adaugati zaharul, zaharul vanilat, ouale si galbenusurile, se adauga si faina si se amesteca totul bine cu un tel circa 5 minute.
3.      Se taie migdalele, caisele uscate si coaja de portocala confiata in bucati mici. Se adauga in aluat impreuna cu stafidele. Se acopara aluatul cu un prosop curat si se lasa la crescut intr-un loc caldut, 40 de minute.
4.      Se ung formele confectionate din hartie cu un strat gros de unt.
5.      Dupa 40 de minute se bate energic aluatul cu o lingura, se acopera si se mai lasa la dospit inca 10 minute. Se incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se toarna cate o lingura plina de aluat in formele pentru braduti si se lasa la crescut pana se umple forma pana sus, aluatul ramas il turnati in forme pentru copt, preferabil din ceramica unse bine cu unt, lasand mai mult de jumatate din forma nepline  loc pentru ca sa aiba unde creste aluatul.
6.      Cozonacii se dau in cuptor pe raftul de jos si se coc  55 de minute bradutii, formele mai mari ajung pana la 70 de minute, timp in care trebuie sa-i supravegheati. In acest timp cozonacii se ung cu unt moale de 2~3 ori, nu deschideti cuptorul primele 20 de minute ca sa nu cada fata cozonacului in jos. Daca suprafata cozonacului devine prea inchisa la culoare, se acopera la jumatatea timpului de coacere cu hartie pentru copt. Se incearca cu un betisor pentru a vedea daca este patruns.
7.      Se scot din cuptor si se lasa la racit 5 minute in forme apoi se scoate pe un gratar de bucatarie si se lasa sa se raceasca complet, hartia de pe cozonac se inlatura doar atunci cand vreti sa-l taiati, iar cea de pe braduti atunci cand vreti sa-i glazurati cu ciocolata si sa-i imbracati cu hainuta festiva din fistic.
Mod de preparare formele de hartie pentru braduti si decorul:
1.      Hartia pentru copt se impatureaza in 6 bucati egale, pe ea se pune o farfurie sau un capac cu diametrul de 20 de cm. si se deseneaza un cerc, se gaseste centrul cercului trasand doua linii perpendiculare prin centru cercului.
2.      Capsati cercul de hartie, patrunzand toate 6 straturi si taiati cu foarfeca pe conturul cercului, acum taiati  pe una din liniile trasate perpendicular pana in centrul lui.
3.      Formati un cornet din fiecare cerc si-l prindeti cu capsatorul.
4.      Glazurati cu ajutorul unei pensule din silicon bradutii copti si desprinsi de hartia in care s-au copt, cu ciocolata alba topita la bain marie.
5.      Tavaliti bradutii in nuca de fistic maruntita si peste fiecare bradut puneti cate o lingurita rasa din glazura preparata din 3 linguri de pudra de zahar batuta cu o lingura de suc de lamiae pana se inalbeste si se lichefiaza ca o glazura.
6.      Pudrati bradutii si ii decorati cu jucarii din gem de culoare rosie cu ajutorul unui posh sau o seringa fara ac.

 Pofta buna !