contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cranberry Pistachio Biscotti

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pe scurt. Găsesc cranberries , cumpăr. Vede fi-miu şi zice: "mama , vreau ceva dulce şi să bagi toate fructele astea roşii şi te rog să mai pui şi fistic că mi-e tare îmi place". Nici o problemă , zic eu.  Întreb în stânga şi-n dreapta dacă ştie cineva o reţetă ... şi nimeni nimic... de fapt ca să nu mint au venit idei dar de salate .
Reţetele făcute de mine până acum cu cranberries ar trebui să le cataloghez sub denumirea de "americanisme". Muffin-uri am făcut, cookies am făcut, musli bar am făcut , deci ce a mai rămas ??? Gata cu americanii !!!
Astăzi facem Biscotti...
 Biscotti este termenul italian pentru biscuiţi crocanţi trecuţi "de două ori prin cuptor" . Acest tip de biscuiţi sunt buni cu cafea sau ceai , iar dacă vă plac cadourile home-made merg şi sub formă de cadou de Crăciun ( că tot se apropie) pentru familie sau prieteni. Coaceţi o cantitate suficientă , faceţi jumătate cu ciocolată albă şi cealaltă jumătate cu ciocolată semi-dulce sau amăruie , frumos ambalate şi gata cadoul.

Cum am făcut:
Se încălzeşte cuptorul la 180 grade. Se ia o tavă pentru prăjituri şi se acoperă cu o hârtie pentru copt ( sau o ungeţi cu unt şi o tapetaţi cu făină). 
50 gr. unt la temperatura camerei se mixează cu 135 gr. zahăr între 3-5 min. (depinde de mixer) până obţineţi o cremă groasă şi pufoasă, palidă la culoare. In această cremă se adaugă 2 ouă mari , un plic zahăr vaniliat sau extract de vanilie şi coajă de lămâie. Se amestecă bine.
Separat se amestecă 230 gr. făină cu 1 linguriţă praf de copt şi un varf cuţit sare.
Se adaugă amestecul de făină peste cremă , fructele şi fisticul ( eu am pus şi câteva alune). Este un aluat foarte simplu de făcut, cea mai grea parte fiind curăţarea fisticului. Dacă vă place să simţiţi fisticul întreg atunci
lăsaţi-l întreg. 
Folosiţi o lingură de lemn şi amestecaţi foarte bine.

Pe masa de lucru împrăştiaţi făină ( destul de multă deoarece este un aluat lipicios). Scoateţi aluat din bol şi cu ajutorul propriilor dvs. mâini daţi-i formă de ruladă ( ca un buştean ) .
Aluatul astfel modelat se aşează în tavă şi pentru a da forma specifică de biscotti, presaţi uşor cu mâna , pentru a lua o formă turtită.
Coaceţi la 180 grade 20-25 min. sau până aluatul devine auriu şi începe să se crape în partea de sus. Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească în tavă , pe foaia de copt pentru 10 minute.
Când s-a răcit , asezaţi " rulada " pe masa de lucru şi cu ajutorul unui cuţit de pâine zimţat tăiaţi felii de 1-1,5 cm.
 Aceste felii le aşezaţi din nou în tavă şi se mai coc timp de 10 minute.
 Dacă vă plac Biscotti mai tari atunci îi lăsaţi puţin mai mult în cuptor, poate chiar îi întoarceţi pe ambele părţi.
Când sunt gata scoateţi tava şi îi asezaţi să se răcească pe un grătar.
Pentru biscotti cu ciocolată
în bain-marin topiţi nişte ciocolată şi înmuiaţi în ea biscotii răciţi. E foarte uşor.

Am folosit: 
230 gr. făină
1 linguriţă praf de copt
135 gr. zahăr
50 gr de unt
2 ouă
1 vârf cuţit sare
1 linguriţă coajă de lămâie (coaja rasă fin)
1 cană cranberries uscate
1 cană fistic, fără coajă şi tăiat grosier
 ciocolată albă sau amăruie
Să aveţi poftă !!!!!
Mulţumesc pentru vizită !!!!