contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Crema Cu Gelatina Si Fructe

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Crema cu gelatina si fructe
(zmeura, afine, capsuni, caise etc.)

Reteta:

- 300 g fructe de acelasi fel sau amestecate,
- 150 ml lapte,
- 6—7 foi sau 18— 20 g granule de gelatina,
- 2 albusuri (ramase de la alte preparate),
- 200 g zahar tos,
- 15 ml rom,
- un plic cu zahar vanilat,
- 250 g frisca.

Intr-un cazanel de 3 l, gelatina se înmoaie în laptele rece, pîna cînd îl absoarbe bine (cca 1 ora). Albusurile se bat spuma, se adauga 100 g zahar tos si romul, se bat din nou pîna cînd se întaresc, ca o zapada si se lasa la o parte în bucatarie. Frisca rece, de la gheata, se bate spuma (v. „Frisca“), apoi se introduce în frigider. Cazanelul cu gelatina si restul de 100 g zahar se asaza pe un vas cu apa fierbinte; se amesteca cu lingura, pîna cînd se topeste bine gelatina (1—2 minute).

Dupa ce s-a luat de pe aburi, se pune zaharul vanilat sl se amesteca în continuare, pe un vas cu apa rece, pîna cînd compozitia ajunge la temperatura degetului. Se adauga, atunci, o lingura cu vîrf de spuma batuta, se amesteca usor cu toata gelatina, prin rasturnare (cu lingura), de 4—5 ori, apoi se pune restul de spuma, se aduna toata de pe vas si, numai pe urma, se amesteca usor, tot prin rasturnare, cu lingura sau cu telul, de 7-8 ori. Apoi, se desarta toata frisca (scoasa atunci de la frigider) peste spuma sau invers si se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare, pîna la fundul cazanelului, ca sa se omogenizeze compozitia.

 

Frisca mai rece face ca spuma sa se întareasca, pe masura ce se amesteca. Daca frisca nu a fost tinuta la gheata înainte de a se bate, compozitia va fi moale si laptoasa, iar la baza se va forma o cuta de gelatina, fara spuma, ca o piftie.
Crema se desarta, imediat, într-o forma de 1 1/2 U unsa putin cu unt solid, se niveleaza si se presara cu fructele care au fost pregatite dinainte (se scot sîmburii, daca este cazul; cele mari se taie în cuburi sau în felii mici).
Crema se tine la frigider 2—3 ore, ca sa se închege, apoi se rastoarna pe platou. Deasupra se orneaza cu fructe sau cu frisca.


Articol recomandat de retete-prajituri.net