contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Crema De Zahar Ars

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Reteta pentru Crema de zahar ars  - Crema fiarta

Ingrediente pentru Crema de zahar ars
- 8 oua mari,
- 200 g zahar,
- 1 l lapte,
- 150 g Zahar tos pentru caramel,
- un plic cu zahar vanilat.

Mod de preparare a cremei de zahar ars

Intr-o cratita smaltuita de 2 1, zaharul se caramelizeaza dupa prescriptiile mentionate la „Nuga sau grilaj“. Dupa ce s-a format putina spuma la suprafata (nu se caramelizeaza mai mult, deoarece capata gust amar), cratita se ia de pe foc si, tinînd cu o cîrpa tortile, se învîrteste în asa fel, încît sa se tapeteze pîna la jumatatea ei cu zaharul ars care curge; se lasa, apoi, sa se raceasca.
Intr-un castron de 2 1, ouale întregi se freaca cu zaharul si zaharul vanilat, 1-2 minute, cu telul sau cu lingura, pîna cînd se lichefiaza bine albusul si se formeaza putina spuma. Dupa aceea, se dilueaza cu laptele rece, adaugat treptat, amestecînd tot timpul. în crema nu se pune faina; se va ingrosa numai cu ouale. compozitia se toarna în cratita tapetata cu zahar ars, care, apoi, se introduce în cuptorul bine încalzit, la foc mijlociu, descoperita, asezata într-o tava cu apa rece sau calduta.
Apa din tava nu trebuie sa fiarba în clocot, nici un minut, numai sa fie fierbinte, altfel, va fierbe si compozitia din cratita si sa va brînzi, capatând un aspect poros, si devenind rigida. crema trebuie sa fie neteda si omogena. cînd apa dm tava începe sa fiarba, se adauga cite 1/2 pahar de apa rece, din 10 în 10 minute si focul se mai reduce, ca sa au se rumeneasca crema prea mult. Se tine în cuptor 50—60 minute. cînd crema este gata (se simte închegata la palpare), cratita se trage la usa cuptorului, se înclina putin si, daca crema se desprinde de cratita pâna la baza si nu se observa crema laptoasa, neînchegata, cratita se scoate din cuptor; crema se lasa sa se raceasca în cratita, chiar si pîna a doua zi.
Dupa ce s-a racit,se introduce în frigider, unde se lasa pîna a doua zi, ca sa capete o consistenta mai mare. cînd se serveste, se trece cu cutitul pe marginea cremei, apoi, deasupra cratitei se pune un platou (farfurie) cu marginea mai înalta si, printr-o miscare rapida, se rastoarna (astfei, nu va curge siropul format din zaharul ars). Daca pe cratita a ramas zahar ars netopit, în ea se pun 50-100 ml apa sa fiarba, pîna cînd se topeste complet zaharul; acest sirop se adauga în cel de ia crema. crema se serveste numai rece, în farfurioare de compot sau în cupe de sticla cu sau fara picior, simpla sau ornata cu frisca, cu sau fara gelatina.

Crema de zahar ars se poate fierbe si pe masina de gatit. cratita cu crema se introduce într-un vas cu apa fierbinte, care trebuie sa fie mai înalt decît cratita. cratita cu crema se acopera, ca sa nu cada vaporii condensati în crema, ele asemenea si vasul în care fierbe, ca sa se mentina aceeasi temperatura si în partea de sus a cremei. Apa din vas nu trebuie sa clocoteasca deloc, ci numai sa fie fierbinte. crema se fierbe tot timpul la foc mic, cea 30—40 minute. Se controleaza cu mîna, daca este bine închegata deasupra si se înclina cratita pentru a vedea, daca nu a ramas lichid necoagulat; apoi se scoate cratita din apa, se lasa sa se raceasca si se introduce în frigider. Se serveste, cum s-a aratat înainte.
Compozitia de crema se poate împarti în 8—10 cesti din tabla smaltuita, de 1/4 i fiecare, în care se caramclizeaza cîte 25-—30 g zahar tos. Se poate prepara numai cît este necesar, socotind pentru fiecare ceasca 1 ou, 125 ml lapte, 20—25 g zahar si putin zahar vanilat. Se pregateste, cum s-a aratat înainte. cestile se asaza într-o oala cu apa fierbinte si se acopera. cremele se fierb cea 30 minute, cum s-a aratat. Dupa ce s-au racit, se rastoarna in cupe de sticla sau în farfurioare de compot si se servesc simple sau ornate cu frisca. crema în cesti se poate fierbe si ia cuptor, în tava cu apa, cum s-a aratat.

Retete asemanatoare


Articol recomandat de retete-prajituri.net