contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Creme Fara Gelatina Cu Sodouri

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Reteta pentru CREME FARA GELATINA CU SODOURI


Crema de vanilie cu frisca

- 3 oua,
- 150 g zahar,
- 150 ml lapte,
- 300 g frisca batuta si îndulcita,
- o lingura rom (15 ml),
- un plic zahar vanilat.
Mod de preparare a cremei fara gelatina cu sodouri

Intr-un cazanel, albusurile se bat spuma, se adauga 100 g zahar tos si romul, apoi se bat în continuare, pîna cînd se întareste spuma ca o zapada si se lasa la o parte. Galbenusurile se freaca cu restul de zahar, diluîndu-se treptat cu laptele, apoi se bat 10 minute (v. „Creme cu sau fara gelatina. înghetate“), pe un vas cu apa clocotita, insistînd pe fundul cazanelului, ca sa nu se brînzeasca, pîna cînd compozitia se leaga ca un sodou subtire. Se ia de pe foc, se pune zaharul vanilat si apoi se raceste complet pe un vas cu apa rece.
Dupa aceea, se adauga albusul (care se mai bate putin, în prealabil, ca sa-si revina, daca s-a lasat) si jumatate din cantitatea de frisca batuta spuma (care a fost tinuta la frigider) si se amesteca toate usor, cu telul (nu cu lingura), numai prin rasturnare, pîna cînd se omogenizeaza (dar nu prea mult, ca sa nu se piarda aerul din spuma).

Crema se pune în cupe de sticla cu sau fara picior, sau în farfurii de compot si se orneaza cu restul de frisca cu ajutorul cornetului cu sprit crestat, modeland cîte o rozeta pe fiecare portie. Dupa ce a stat în frigider 2—3 ore, crema se serveste imediat; nu se pastreaza pîna a doua zi, deoarece spuma se lasa  (se formeaza la baza lichid) si nu mai are aspect si gust placut.
Creme aditionale
Aceste creme se pot prepara cu cacao sau cafea, adaugîndu-se aceste ingrediente, dupa gust (25—30 g), numai cînd sodoul fierbinte se ia de pe aburi (cu care se amesteca bine). De asemenea, se pot pregati si cu zahar ars ( caramel): 50 g zahar se caramelizeaza pîna capata culoarea maro deschis; totul se stinge cu 150ml apa, (dupa ce s-a topit zaharul si s-a racit) în loc de lapte. In oricare varianta, se continua ca si la „Crema de vanilie cu frisca” , de mai sus. Lichidul se poate inlocui cu suc de fructe sau cu sirop din compot de ananas, fructele asezîndu-se peste crema din pahare; dupa aceea, se orneaza cu frisca. Aceste creme ce se prepara repede si sînt foarte bune proaspete.

 


Articol recomandat de retete-prajituri.net