contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cremsnit Ii

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Cremsnitul, dupa parerea mea, e una dintre cele mai bune si fine prajituri, chiar daca mai greu de mancat din cauza foietajului . :) Conditia principala e ca si foile sa fie facute in casa si nu cumparate. 
Eu mai am pe blog o reteta de cremsnit si de foi aici, insa cum nu ma prea impac eu cu untura, ma bucur ca am gasit aceasta reteta de foietaj (Ruxy-Bucataras).Si cu siguranta n-am sa mai cumpar niciodata foi de cremsnit ci am sa le prepar mereu dupa aceasta reteta.
Sunt in continuare in cautarea cremei perfecte, sper s-o gasesc intr-o zi pentru ca niciuna nu m-a multumit pana acum. 

-350 g faina
-4 linguri ulei
-200 ml apa
-putina sare
+
-7 linguri faina
-250 g unt/margarina

Se framanta intr-un vas un aluat din 350 gr faina, 200 ml apa rece, 4 linguri de ulei si un praf de sare. Rezulta un aluat elastic, nelipicios.
Intr-un bol se amesteca untul moale cu 7 linguri faina.
Aluatul se imparte in doua parti egale, se intind doua foi dreptunghiulare care se ung cu amestecul de unt si faina. Se ruleaza si pun rulourile obtinute la frigider pentru o ora.
Dupa o ora de stat la rece, se intinde prima foaie si se coace pe dosul unei tavi. Procedam la fel si cu a doua foaie, dar pentru a fi mai usor de portionat, trasam usor deasupra linii orizontale si verticale formand 15 patrate. Astfel prajitura va fi mai usor de taiat si nu se vor sfarama foile.
Crema:
-1 l lapte
-6 oua
-5 linguri faina
-1 plic gelatina
-8 linguri zahar
-2 plicuri zahar vanilat
Gelatina se hidrateaza in putin lapte. Se separa ouale si albusurile se bat spuma. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, vanilia, faina si se adauga laptele caldut. Se fierbe crema si se amesteca in continuu pana se ingroasa ca o budinca. Se adauga apoi gelatina hidratata si albusurile batute spuma. Se pune toata crema peste prima foaie si se pune deasupra cea de-a doua foaie. Se lasa prajitura in frigider minim 2 ore sa se intareasca crema. Se pudreaza apoi cu zahar si se portioneaza. Ideal e sa folositi o tava detasabila, care sa nu permita cremei sa se scurga.