contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Croquembouche... Pentru 3 Ani De Dulcinele. La Multi Ani!

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
     Un desert spectaculos pentru o aniversare speciala: 3 ani de Dulcinele, 3 ani in care m-am luptat cu mine, sa nu ma las batuta, sa imi gasesc timp sa experinentez, sa ma perfectionez si sa imi urmez pasiunea, sa incerc iar si iar, desi in multe din ocazii am dat gres.
     Si pentru ca am vrut ceva care sa imi defineasca stilul blogului, adica simplu, sanatos (dar nu dietetic) si de efect am ales ceva frantuzesc: Croquembouche... Acest desert este practic un turnulet de gogosi de profiterol umplute cu crema de vanilie si lipite cu caramel (firisoarele din jur sunt tot caramel, o sa va arat mai jos cum se fac), din cate am inteles se foloseste pe post de tortul miresei in Franta.
      Daca va uitati mai atent in imaginea de mai jos, veti vedea ca turnuletul meu are doua culori, asta pentru ca sunt la prima incercare de acest fel si NU sunt un cofetar profesionist (as putea sa fac un blat si sa va zic ca asa mi l-am dorit, dar de fapt nu am facut destul caramel, prima data l-am rumenit cam mult, iar la a doua transa a iesit mai blond). Ei, detalii, detalii... Cu ceva pot fi total sincera: a fost delicios, arata minunat si sper sa ma credeti pe cuvant cand va spun ca nu e foarte complicat de realizat.



     Ingrediente choux:
  • 80ml apa
  • 4 linguri de lapte
  • 80g unt
  • o lingura de zahar
  • un praf de sare
  • 80g faina
  • 3 oua + 1 ou pentru uns

    Ingrediente crema:
  • 30g unt
  • 2 linguri de faina
  • 120g zahar
  • un praf de sare
  • 500 ml lapte
  • 2 oua
  •  2 lingurite extract de vanilie

     Ingrediente caramel:
  • o cana de zahar
  • 3-4 linguri de apa
     Crema de vanilie este foarte simpla, eu am deja o reteta pe site, dar necesita multe galbenusuri (si, sincer e mult mai cremoasa). Daca vreti alternative mai economice, am sa va ajut:  untul se topeste la foc mic intr-o craticioara impreuna cu un praf de sare si zahar. Faina se dizolva in cateva linguri de lapte cald si se adauga la amestec impreuna cu restul de lapte. Ouale se bat usor cu o furculita (ca pentru ompleta) si se adauga la amestecul de lapte atunci cand acesta se apropie sa dea in clocot, amestecand energic cu un tel (pentru ca de fapt nu vrem omleta) pana cand oul se dizolva complet in lapte. In cateva minute, amestecul se va inchega (trebuie sa amestecati incet incontinuu) si va incepe sa clocoteasca incet. Se ia crema de pe foc si se adauga vanilie (eu am pus un plic de zahar vanilat bourbon pentru ca in acel moment nu aveam vanilie adevarata).

     Crema se impacheteaza in folie si se da sa se raceasca (ssau se pune o folie alimentara deasupra, chiar lipita de suprafata cremei, pentru a nu se produce condens).
          Gogoselele sunt de fapt aluat de ecler: apa cu lapte, unt si zahar se pun la foc pana cand se topeste untul si se dizolva zaharul. Se adauga apoi toata faina si se amesteca bine avand grija sa nu ramana cocoloase. Se mai tine pe foc mic cateva minute pana cand aluatul se deslipeste de pe peretii vasului. Dupa ce s-a uscat putin, auatul se pune intr-un vas si se mixeaza.

         Se adauga ouale unul cate unul mixand dupa fiecare (se poate folosi si o lingura de lemn, nu trebuie musai un mixer, dar eu sunt lenesa si imi amorteste mana)

          Dupa ce s-au incorporat ouale aluatul trebuie sa aiba o consistenta cremoasa dar trebuie totusi sa se tina destul de ferm (sa nu fie foarte apos, pentru ca altfel, profiterolul nu va fi pufos)

         Se umple un pos cu aluat  si se pune un dui in stea (sau o punga mai tare, si se taie un pic la varf). Se aseaza gramajoare de profiterol intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei (cu acest aluat mie mi-au iesit cam 2 tavi si jumatate, cam 55 de gogosele).

          Se dau la cuptorul preincalzit la 160-170 de grade, cam 20 de minute. Veti observa ca in scurt timp vor incepe sa se umfle. Micuta mea era foarte incantata sa le pazeasca si sa ma anunte ca "o sa explodeze".

         Dupa ce au capatat o crusta frumoasa, aramie, se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca pe un gratar.

         Asamblarea:  Fiecare gogoasa se umple cu crema, fie folosint posul cu un dui mic (eu am folosit ustensila de mai jos pe care o am din supermarket), fie folosind un con de hartie mai tare si se pun deoparte pe un platou.

         Mare atenie cand faceti caramelul : se pun pe foc, intr-o craticioara, o cana de zahar si cateva linguri de apa, si se amesteca pana cand zaharul aproape sa c-a topit api nu se mai amesteca, se tine la foc mic pana cand se formeaza un caramel auriu. Mare atentie iar, caramelul este extrem de incins si eu stiu pe propria piele ca nu e de glumit cu el.
          Se inmoaie fiecare profiterol in caramel incins (atentie, cu caramelul se lucreaza repede - pentru ca se usuca imediat) si se aseaza cu capul in jos pe hartie de copt. Cand s-au racit se inmoaie iar in caramel pe lateral si se lipesc pe platou cu fata pictata cu caramel intarit in exterior. Imi e foarte greu sa va explic in cuvinte ceea ce eu am invatat din filmuletul de mai jos, asa ca ar fi mai fair sa vi-l arat si voua.

          Alta metoda este cea  lui Ann Reardon, pe care eu o admir si o urmaresc, are si un site dulce foarte creativ How to cook that. Enjoy!

         Decorul din zahar este super simplu de realizat, pur si simplu se inmoaie doua furculite in caramel si se agita putin deasupra craticioarei apoi se ating farfurile si se indeparteaza formanduse firisoare de caramel cu care se inconjoara prajitura.

        
         Iarasi am pus un filmulet pentru a va inspira. Sper ca la un moment dat sa pot face propriile filmulete cu diverse tehnici care, desi simple, par foarte complicate cand sunt explicate in cuvinte si imagini.



         Sper ca nu m-am demoralizat, credeti-ma pe cuvant ca acest desert e destul de simplu de realizat, si efectul e wow! Pana la urmatoarea pofta de ceva dulce, va doresc o saptamana minunata!

    S'aveti pofta!