contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cu Ce Se Mananca Dieta Dukan

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Well, cum va povesteam zilele trecute, I'm on a diet. The Dukan Diet. Nenea asta, Dukan - un medic francez - s-a gandit in felul urmator: exista 3 principii alimentare esentiale: carbohidratii (adica zahar & fainoase), lipide (adica grasimi) si proteine (carne, peste, produse lactate si oua).
Carburantul principal al celulelelor corpului e glucoza, rezultata din carbohidrati. Prin urmare, cel si cel mai usor pentru corp e sa digere si sa foloseasca carbohidratii pe post de combustibil. Adica da, tu ii dai o prajiturica, o ciocolatica sau un biscuitel si corpul tau, marsavul, e ca o putoare care sta pe canapea si tai frunze la caini, si obtine tot ce-i trebuie cu minim de efort.
Also, cand mananci carbohidrati, e eliberata insulina, hormon care face ca tot ce depaseste necesarul imediat de calorii sa fie stocat frumusel in depozite, for future use. Exact - asta inseamna colacei pe burta si pernute pe fund & coapse. Nu-i asa ca-i strangator corpul uman? Nu-i asa ca ti-ai dori sa poti si tu sa faci asta cu salariul tau?
Lipidele - sunt digerate destul de usor si tot insulina, bat-o vina, se asigura ca excesul de lipide e salvat pentru zile negre. It makes sense pentru oricine ca sunt rele atunci cand vine vorba de slabit, mai ales avand in vedere ca de obicei sunt insotite, pe farfurie, de o gramada mare de carbohidrati: doar n-o sa manaci niste slaninuta goala, fara macar o amarata de bucata de paine...
[De tinut minte (desi nu asta e ideea postului) ca grasimile animale sunt rele in general, nu doar daca vrei sa slabesti, ca se depun pe peretii arterelor si duc la degradarea vaselor de sange, la boli de inima si la diabet. So, remember - grasimi animale, saturate: baaaaad!]
Proteinele on the other hand, au in primul rand rol structural (adica in formarea muschilor, in sinteza hormonilor etc) si  in mai mica masura rol de carburant, din cauza ca transformarea lor in hrana pentru celule e un proces destul de complicat si corpul tau - ca oricare dintre noi - prefera the easy way out, adica sa foloseasca carbohidrati sau lipide, mult mai usor de procesat si pe care noi i le servim pe tava.
Ideea lu' nenea Dukan, in esenta, e sa alimentam corpul cu mai ales cu proteine, dar - fiti atenti - proteine sanatoase, fara grasimi: carne slaba (pui, curcan, vita)/peste/fructe de mare/lactate degresate/oua (2-3/saptamana). Proteinele sunt mult mai greu de digerat (ca sa digere 100calorii de proteine, corpul consuma 30 de calorii - sweet, nu?). In plus, ce-i trebuie in plus domnului corp, poate sa extraga frumusel din depozite. Da, alea de pe burta/coapse/whereever!
Inceputul e putin mai dificil, pentru ca presupune sa manaci cateva zile (2-3, maaaxim 10) doar proteine. Mai presupune si ca trebuie sa te hidratezi din plin, sa faci 20 de minute de miscare pe zi si, fooooarte important - sa incluzi in meniul zilnic 2 linguri de tarate de ovaz, ca sa nu ti se cimenteze prea tare intestinele ;)
Mai departe, alternezi intre zile de proteine si zile cu proteine + legume, deci corpul nu duce lipsa de nutrienti, nici nu e prea privat de fibre alimentare.
Dupa ce ti-ai atins greutatea tinta, urmeaza o faza de consolidare, in care se reintroduc, treptat si in cantitati mici, carbohidratii (sub forma de paste/paine integrala, fructe) dar si branzeturile, carnea de porc, miel si alte nebunii. Extra-sweet e ca o zi pe saptamana ai dezlegare la dezmat, adica poti manca orice vrei! Faza asta dureaza 10 zile pentru fiecare kg pierdut (eu, par example, daca reusesc sa slabesc cele 6 kg, va trebui sa o tin timp de 60 zile). In principiu, deci, dieta n-o se intoarca impotriva ta si n-o sa te trezesti cu un mare yo-yo effect on your hands.
 (Dieta explicata pe larg o gasiti aici)

Mie una (in calitate de fata care vrea incapa in continuare in her skinny jeans, dar si in calitate de medic gastro-enterolog), toate astea mi s-au parut de bun simt. Vestea buna e ca  ierburile aromatice, ceapa, usturoiul, condimentele, ba chiar ceva muraturi in cantitati mici sunt la liber, asa ca nu te plictisesti prea repede.
Cu ce se manaca, pana la urma, Dukan-ul? 
Well, eu mananc cam asa:
  • burgeri de curcan/vita fara pesmet sau faina, dar cu patrunjel/oregano/cimbru si comdimente din belsug
  • scrambled eggs
  • omlete simple, sau cu ceapa verde & verdeturi, sau cu somon afumat 
  • pui la cuptor cu rosii si busuioc
  • creveti trasi la tigaie intr-un strop de ulei de masline cu usturoi si lamaie
  • curry indian de pui/curry thai de creveti cu iaurt 
  • peste la cuptor cu salsa de rosii, cu vin si tarhon, cu lamaie&usturoi
  • ficatei cu vin la cuptor
  • muuuuuult iaurt 0% cu usturoi si patrunjel si chilli
  • felii de branza degresata/sunca de curcan as a snack
  • cafea/limonada cu indulcitor artificial, muuult ceai verde si cel putin 2 L apa/zi (tre' sa ai mila de rinichi si de ficat, care lucreaza suplimentar cand sunt bombardati de atatea proteine)
  • cand am voie legume legume e easy si ma rasfat cu conopida, fasole verde, spanac, varza, ciuperci si cate si mai cate ...dar cel mai des imi fac salata mea preferata, cu rucola & andive & ceapa verde & ou fiert & branza de capra, fara crutoane ;)
Una peste alta, chiar nu e greu, desi OMG uneori visez ca am o prajitura in fata mea and that I start rubbing it all over my body... ba chiar m-am surprins azi poftind la un mar... EU!
 
Dar ritmul in care cad de pe mine kilogramele e destul de accelerat cat sa ma tin tare si sa infrunt cu stoicism toate poftele! Pana acum, in 7 zile, am slabit aproape 3 kg, ceea ce e minunat, zic eu, asa ca rezist pe baricade, cu gandul ca cu cat sunt mai cuminte acum cu atat pot sa-mi fac mai tare de cap in India (only 11 days to go!)