contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Cuib De Viespi

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Weekendul trecut ne-am strans cu ceva prieteni la Claudia si Marius acasa, ca sa incheiem turneul inceput de sarbatori, undeva dupa Craciun. Am stat la un vin fiert cu scortisoara, la o limonada cu menta si bineinteles, ca sa nu ni se urce la cap, ne-am tratat cu niste cuiburi de viespi. Nu mai are rost sa va zic ca prietena mea Claudia se pricepe bine la patiserie, ca v-am spus deja de la reteta de gogosi. Mai bine va arat, ca sa nu ziceti ca vorbesc prostii!
Ingrediente:
1,5 kg de faina
600-700 ml lapte (cantitatea se pune astfel incat aluatul sa iasa elastic si mai moale, ca sa se poata intinde)
5 oua
15 linguri de zahar (10 in aluat, 5 pentru unt)
2 plicuri de zahar vanilat
1/2 lingurita de sare
50 g de drojdie proaspata
50 ml ulei
300 g unt
3 linguri de zahar + 250 ml apa (pentru sirop)
Prima data a facut maiaua: a amestecat drojdia cu 2 lingurite de zahar in aproximativ 100 ml de lapte caldut, peste care a presarat putina faina, lasand amestecul sa creasca bine.

Intr-un castron a amestecat apoi drojdia crescuta cu ouale, cu zaharul si cu zaharul vanilat, plus sarea. Alternativ a turnat cate putin din faina si cate putin din lapte, framantand.

Cand s-a legat putin, a turnat o ”mana” de ulei si a mai framantat putin pana cand uleiul a fost absorbit de aluat.

L-a presarat cu faina si l-a lasat sa dospeasca vreme de o ora, acoperit cu un prosop, intr-un loc caldut.

Cand aluatul a crescut destul l-a impartit in doua, a luat prima bucata, a mai framantat-o vreo 2 minute cu putina faina, ca sa nu se lege de maini si a intins-o cu sucitorul.

Foii de aluat intinse i-a dat forma dreptunghiulara, ca dupa rulare sa poata obtine un sul lung, pe care l-a taiat apoi in felii. A uns foaia cu untul amestecat cu zahar si vanilie si apoi a rulat-o pe lungime.

Dupa ce a terminat de rulat, l-a taiat in felii cam de 3 cm latime.

Feliile obtinute le-a lipit la un capat, pentru ca in timpul coacerii, sa se poata desface la celalalt capat si sa ia forma cunoscuta de cuib.

A pus cuiburile intr-o tava pe hartie de copt...

...si le-a uns cu un ou batut cu un plic de zahar vanilat si le-a pus in cuptor.

In cuptor au stat cam 20-25 de minute (in functie de cuptor), la foc mediu (10 minute) mai intai, pana s-au rumenit putin, iar apoi inca vreo 10 la fic mai mic. Cand au fost gata, le-a uns cu un sirop facut din apa cu zahar ca sa le dea asa, un fel de glazura fina.

Sa va mai zic ca au fost minunate sau sa va zic ca 24 de bucati impartite la 7 oameni s-au evaporat in mai putin de 15 minute? Copiii au mancat in tura a doua...

Claudia draga, multumim! Mai venim pe la tine!